Apparaatje meet je kans op diabetes

kijkmagazine

24 november 2018 13:00

diabetes

Door weerkaatsend licht te meten, zou dit kleine apparaatje snel je risico op suikerziekte kunnen bepalen – zonder bloed af te nemen.

Meer dan een miljoen mensen in Nederland lijden aan diabetes, beter bekend als suikerziekte. En per dag neemt de hoeveelheid patiënten toe; men denkt dat er in 2040 wereldwijd zo’n 650 miljoen mensen met diabetes type 2 zullen zijn.

Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ is naast een goede behandeling, ook een betrouwbare voorspelling van het risico op diabetes belangrijk. Onderzoekers aan het UMC Groningen testten een apparaatje dat precies dat zou doen. Met behulp van licht meet het de hoeveelheid opgestapelde eiwitsuikers in het bloed – een directe indicatie voor het risico op suikerziekte, schrijft het team in vakblad Diabetologia.

Lees ook: Nieuwe diabetesbehandeling biedt voorzichtig hoop

Eiwitsuikers

Verreweg de meeste mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Bij deze vorm van de ziekte reageert het lichaam niet goed meer op insuline, het hormoon dat onze bloedsuikerspiegel regelt. Er zijn verschillende factoren die de kans op deze vorm van diabetes vergroten, zoals ongezond eten, roken, overgewicht en weinig beweging. Ook erfelijkheid en ouderdom spelen een rol.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen die diabetes type 2 krijgen mogelijk een grotere hoeveelheid zogenaamde AGE’s in het bloed hebben dan gezonde mensen. AGE’s zijn een soort suiker-eiwitklompjes; eiwitten die onherstelbaar beschadigd zijn doordat er suikers aan vast zijn gaan plakken.

Weerkaatsing

Het is deze hoeveelheid ‘eiwitsuikers’ waarop de werking van het apparaatje berust. AGE’s veranderen namelijk de opbouw van de huid en zo ook de manier waarop licht wordt weerkaatst. Afhankelijk van de hoeveelheid AGE’s wordt het licht, door het apparaatje op de huid geschenen, weerkaatst. Hoe lager de golflengte, hoe meer van de suikerklompjes in het bloed en hoe groter de kans op diabetes.

De Groningse onderzoekers testten de methode op bijna 73.000 Nederlanders. Na correctie voor andere factoren die AGE-niveau kunnen beïnvloeden zoals leeftijd en cholesterol, bleek een hoger gemeten AGE-waarde inderdaad een goede indicatie te geven voor het risico op diabetes. Ook bleek de waarde duidelijk samen te hangen met de kans op hart- en vaatziekten.

Second opinion

De onderzoekers concluderen dat de AGE-lezer een goede aanvulling zou zijn op andere methodes om het risico op diabetes in te schatten. Bij twijfel zouden artsen het apparaatje kunnen raadplegen en zo wellicht een betere beslissing maken over het wel of niet voorschrijven van medicatie.

Of het apparaatje, dat toch nog 6500 euro moet kosten, voldoende informatie toevoegt dat artsen het daadwerkelijk zullen gebruiken, is nog de vraag. Daar moet verder onderzoek een antwoord op geven. Of we het apparaatje binnenkort ook bij de huisarts zullen zien liggen, moeten we dus nog even afwachten.

Bronnen: Diabetologia, UMC Groningen, EurekAlert!

Beeld: Pixabay CC0

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!