Rijden we in de toekomst over asfalt gemaakt van peuken?

Laurien Onderwater

08 augustus 2017 08:59

peuken

We hoeven je niet uit te leggen dat sigarettenpeuken slecht zijn voor het milieu. Maar door ze op deze manier te verwerken, kunnen ze juist wat bijdragen.

Loop eens over straat met je gezicht naar de weg gericht en je kan ze niet missen: de sigarettenpeuken. Overal waar je kijkt, zijn ze namelijk te vinden. En deze cigarette butts zijn ontzettend slecht voor het milieu. Maar hopelijk kan de uitvinding van onderzoekers van de RMIT University in Australië daar wat aan veranderen. Zij hebben namelijk een manier bedacht om peuken her te gebruiken: ze verwerken in asfalt.

‘Sigarettenkontjes’

Dezelfde onderzoekers hebben peuken al eerder een tweede leven gegeven in de vorm van bakstenen. Dit was niet alleen een effectieve manier om te voorkomen dat ze giftige stoffen lekten, maar resulteerde ook in betere bakstenen. Het toevoegen van ‘sigarettenkontjes’ aan klinkers halveerde de hoeveelheid energie die is vereist voor het bakken van de stenen. Daarnaast verbeterden de isolatie-eigenschappen van de bakstenen.

Sinds die ontdekking is gedaan, ging hetzelfde team verder met onderzoeken hoe sigarettenpeuken nog meer kunnen worden gebruikt. Uiteindelijk kwamen de onderzoekers uit op asfalt. Om dat te maken, doopten ze de peuken in paraffinewas (waar ook kaarsen van zijn gemaakt) of in aardhars, zodat giftige stoffen zaten ‘opgesloten’. Vervolgens werd de was of het hars met de sigarettenkontjes verwerkt in een hete asfaltmix.

Heavy traffic

Beide mixen werden getest op wat ze aan zwaar verkeer aankonden. Het asfalt waarin peuken waren vermengd met was kon alleen licht verkeer aan, maar de asfaltmix dat bestond uit peuken met hars kon licht, medium en zwaar verkeer handelen.

Maar er zit nog een voordeel aan: ‘peukenasfalt’ houdt ook minder warmte vast. Dit vermindert het zogenoemde hitte-eilandeffect, want als asfalt minder warmte vasthoudt dan zorgt dat voor een temperatuurdaling in dichtbebouwde steden.

Het is natuurlijk nog beter om helemaal niet te roken, maar dan hangen we weer zo’n belerend typje uit. Dus daarom is deze ‘peukenverwerking’ een goede oplossing. Al helemaal omdat er jaarlijks zo’n 15 miljoen sigaretten worden verkocht. En dan hebben we het alleen nog over Nederland…

Bronnen: Construction and Building Materials, RMIT University, New Atlas

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!