Bill Gates bundelt de zon

André Kesseler

20 november 2019 15:06

bill gates

Een door Mister Microsoft gefinancierd project bundelt zonlicht zo sterk dat het door de industrie kan worden gebruikt.

Het bedrijf dat Gates en een paar anderen investeerders startten heet Heliogen. De technologie die het bedrijf wil ontwikkelen is gebaseerd op het bundelen van zonlicht. Op zich is dat niet nieuw. Er staan overal ter wereld al zonnecentrales die het zonlicht op een toren mikken waarin de energie met stoomgenerators wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Maar Heliogen heeft een ‘rechtstreeksere’ toepassing voor landen waar de zon wat regelmatiger schijnt dan in onze streken.

Lees ook:

Heliogen

Het plan is om het zonlicht zo sterk te bundelen dat de industrie het meteen kan gebruiken. Nu werken bestaande zonnecentrales al met temperaturen van honderden graden Celsius, maar voor industriële toepassingen moet de temperatuur nog een heel eind omhoog. De concentrated solar power van Heliogen doet dat door speciale spiegels met een artificial intelligence-systeem continu te analyseren en heel nauwkeurig te richten. Het effect lijkt een beetje op een vergrootglas dat zonlicht tot een verzengende straal bundelt. Zo kan over een tijdje een temperatuur van ver boven de 1000 graden Celsius worden bereikt.

Waterstof

Voor het systeem zijn alleen wel buitengewoon hittebestendige spiegels nodig en dat heeft het bedrijf voor elkaar gekregen door de spiegelpanelen van silicaglas te maken. Die zijn bestand tegen temperaturen van zo’n 1500 graden Celsius. Het plan is om daarmee een systeem te bouwen dat kan worden ingezet in de staalindustrie, om bepaalde chemische reacties op gang te houden, of bijvoorbeeld in de productie van keramische materialen. Maar de schone hitte kan ook worden gebruikt om waterstof te produceren.

Gates is ervan overtuigd dat de wereld, mede door dit soort initiatieven, rond 2031 een ‘energiedoorbraak’ kan forceren.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: Heliogen

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!