Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Auto’s, vliegtuigen en kruisraketten op kernenergie – achteraf nogal wiedes dat die er nooit zijn gekomen. Maar wat loopt er wél op kernenergie? Een lijstje.
- 10 procent van de wereldwijde elektriciteitsvoorziening. Volgens de World Nuclear Association zijn er zo’n 450 reactoren in gebruik en vijftig in aanbouw.
- Vijf Russische ijsbrekers, van de tien die er ooit zijn gebouwd. Er wordt gewerkt aan drie nieuwe exemplaren.
- Elf Amerikaanse vliegdekschepen en één Franse tegenhanger. China werkt aan zijn eerste vliegdekschip met nucleaire aandrijving.
- Meer dan honderd kernonderzeeboten, in gebruik bij de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en India.
- Tientallen satellieten, ruimtesondes en rovers die meer energie vragen dan hun zonnepanelen kunnen leveren. De meeste wekken elektriciteit op met een RTG: een thermo-elektrische radio-isotopengenerator die de warmte van het natuurlijke vervalproces van plutonium-238 omzet in elektriciteit.
- Ruimteverkenners met zo’n RTG zijn bijvoorbeeld de Pioneer- en Voyager-sondes, de Cassini-sonde die Saturnus verkende, de New Horizons die langs Pluto vloog en de Marsrover Curiosity.
- De Dragonfly (geplande lancering: 2026) is een NASA-drone die door de ijskoude atmosfeer van de Saturnusmaan Titan moet vliegen. Zijn acht rotors halen hun energie uit een RTG met plutonium-238.
Dit is een kader uit het artikel ‘Kernachtige ideeën’ waarin zeven gekke kerntechnieken worden besproken. Het verhaal staat in KIJK 2/2020 dat in de winkel ligt vanaf 23 januari tot en met 19 februari.
Meer informatie:
- NRC: Vrees voor nucleair ongeluk met ‘Poetins nieuwe wapen’
- de Volkskrant: Drijvend Tsjernobyl? ‘Dit ontwerp kent geen gevaren’
- The New York Times Archives: Project Gasbuggy and Catch-85
Tekst: Gieljan de Vries
Beeld: NASA/JHU-APL