‘Dit is wel degelijk een typische Hutuitvinding’

KIJK-redactie

02 juni 2017 11:00

bodemvocht

Rolf Hut deelt maandelijks zijn hersenspinsels met ons. Het ene idee is haalbaarder dan de ander. Ditmaal komt hij met een makkelijk uitvoerbaar plan.

Elke maand lees je in deze column over een van mijn gedachtekronkels. Een ‘waarom bestaat dit nog niet?’-idee. Vaak wordt direct het ‘daarom niet!’ duidelijk: het idee is te onpraktisch, te duur, of ronduit gevaarlijk. Om het beeld van een losgeslagen uitvinder zonder realiteitszin enigszins te nuanceren ditmaal een vinding uit mijn andere baan. Ik ben namelijk ook onderzoeker aan de TU Delft.

Bodemvochtmeter 

Het idee: kun je bodemvocht meten met een mobiele telefoon door naar ingegraven Bluetooth-beacons te luisteren? Die beacons zijn zo groot als een 2-euromunt en roepen elke seconde over Bluetooth hun naam. Dat signaal kan door je smartphone worden opgepikt, zodat jij weet dat zich op een paar meter afstand een specifieke beacon bevindt.

Dankzij die beacons en een speciale app kan een museum zijn bezoekers bijvoorbeeld aanvullende informatie geven over het schilderij waar ze voor staan. En tegelijkertijd ontdekt het museum zo welke schilderijen populair zijn.

Toen ik hoorde dat je voor een paar euro een Bluetooth-beacon kon kopen, dacht ik direct aan bodemvocht. In de waterwetenschap is bodemvocht de hoeveelheid water in de bovenste laag van de grond. Anders gezegd: het water waar planten over kunnen beschikken.

BBBB

Tijdens mijn opleiding als natuurkundig ingenieur heb ik geleerd dat elektromagnetische straling, waaronder Bluetooth, door water wordt afgezwakt. Dus als ik zo’n museum-app op een telefoon zet en die naar ingegraven beacons laat luisteren, heb ik een bodemvochtsensor gemaakt. Dan kan een boer die over zijn veld loopt met zijn telefoon meten hoe nat de grond is, en of hij moet irrigeren of niet.

Onlangs heb ik in het lab van de TU Delft met een zandbak, een Bluetooth-beacon en een telefoon aangetoond dat het werkt. Mijn BBBB (Bluetooth Beacon Bodemvocht Bemeter) is dus geen ‘kattenluik voor drones’ of ‘warme-handen- koude-drankbeker’ waarover ik eerder schreef (check www. kijkmagazine. nl), maar wel degelijk een typische Rolf Hutuitvinding.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!