Milieuactivist Boyan Slat komt met een nieuwe methode om alle troep uit de oceanen te halen.
The Ocean Cleanup, het bedrijf dat geavanceerde technologieën ontwikkelt om oceanen schoner te maken, heeft een nieuwe methode ontworpen om de plasticsoep op te ruimen. Deze aanpak zou efficiënter, goedkoper en sneller te realiseren zijn dan de vorige methode. Daarom doet Boyan Slat, het brein achter The Ocean Cleanup en pas 22 lentes jong, volledig afstand van zijn oude aanpak.
Bij die methode wilde hij een installatie met drijvende armen van 100 kilometer lang in zee plaatsen die al het plastic moest verzamelen. Maar volgens Slat zou het vastmaken van die drijvers aan de oceaanbodem een dure operatie worden. En de armen zouden hun werk niet meer optimaal kunnen doen bij een veranderende stroming. Dus werd het tijd voor een nieuw systeem.
Opruimsysteem
De nieuwe methode werkt als volgt: een grote U-vormige drijver van 1 tot 2 kilometer lang wordt in zee geplaatst. De armen zijn gemaakt van duurzaam high density polyethylene. Aan de drijvers zijn in plaats van netten schermen – gemaakt van TPU – bevestigd die het puin opvangen. Omdat de schermen niet tot aan de bodem komen, kan al het oceaanleven er gewoon onderdoor zwemmen.
Aan het systeem zullen ankers worden bevestigd die tot 600 meter diep kunnen komen. De ankers moeten het drijvende opruimsysteem afremmen, zodat ze alle plastic kunnen vangen. De diepte van de ankers kan Slat bepalen door er ballast aan toe te voegen, wat afhangt van de stromingssnelheden in de oceaan.
Het feit dat er meerdere kleine systemen worden ingezet, is volgens Slat vele malen productiever dan één groot systeem.
Zelfvoorzienend
Wanneer de buffer van het opruimsysteem vol is, komt een schip alle opgevangen troep ophalen om het vervolgens aan land te brengen. Hier kan het worden verwerkt en gerecycled tot nieuwe producten. Het ultieme doel van The Ocean Cleanup is om zelf producten te vervaardigen uit het plastic wat ze weer kunnen verkopen. Op die manier zou het bedrijf zelfvoorzienend zijn.
Met de nieuwe aanpak schat The Ocean Cleanup dat ze in 5 jaar tijd de helft van de Great Pacific Garbage Patch kunnen opruimen. Dit is de plasticsoep tussen Hawaii en Californië waar de grootste hoop afval van de oceanen zich bevindt. Volgend jaar moet het eerste opruimsysteem in gebruik worden genomen.
Ook Heiko Goelzer, van de Universiteit Utrecht, vindt het een erg doordacht idee. Het enige wat hij zich afvraagt, is hoe het bedrijf het prototype op grote schaal wil gaan realiseren. “Maar het lijkt erop dat het project goed op de hoogte is van dit probleem en ze zullen vast wel een keer wat aanpassingen moeten maken. Ik ben vooral erg blij dat het systeem al zo snel wordt ingezet.”
Bron: The Ocean Cleanup
Beeld: ANP Foto