Waar blijft de betonrevolutie?

KIJK-redactie

19 mei 2020 11:59

beton cement

Zonder cement geen beton, en zonder beton zou een belangrijk deel van de bouwwereld stilvallen. Maar de productie van cement leidt tot een enorme CO2-uitstoot. Dat is slechts een van de redenen om voor een volledig andere aanpak te kiezen.

Om te beginnen een soort quizvraag: van welk materiaal wordt in industrielanden bijna een kubieke meter per persoon per jaar gebruikt? Een voor de hand liggend antwoord is: plastic. Of anders ijzer. En misschien wel papier, silicium of rubber. Maar het enige juiste antwoord luidt: beton.

Beton is namelijk vrij goedkoop, behoorlijk goed bestand tegen invloeden van buitenaf en eenvoudig in het gebruik. Daarnaast is het ook nog eens oersterk en kan het in vele vormen toegepast worden, van bruggen tot woontorens. Geen wonder dat beton wereldwijd bovenaan de lijst met veelgebruikte bouwmaterialen staat.

Toch wordt er naar alternatieven gezocht voor het traditionele beton. Een van de redenen daarvoor is het milieu. Alleen al bij de productie van portlandcement, het bindmiddel in beton, stoot de mensheid 10 procent van de totale jaarlijkse hoeveelheid CO2 uit. Iets meer dan de helft daarvan ontstaat bij de ontleding van kalksteen tot calciumoxide, en de rest bij het stoken van de ovens waarin klinker, de belangrijkste grondstof voor cement, wordt gemaakt. Die ovens moeten een temperatuur van zo’n 1600 graden Celsius hebben.

Dit is het begin van het artikel ‘Waar blijft de betonrevolutie?’ te vinden in het zomernummer van KIJK. Deze extra dikke editie ligt in de winkel vanaf 22 mei.

Meer informatie:

Tekst: Diederik van der Hoeven

Openingsbeeld: Hans van Rhoon/ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!