China speelt reddingsbrigade

André Kesseler

11 augustus 2020 16:00

Kiribati

Met veel geld gaat China de archipel Kiribati van de verdrinkingsdood redden.

In editie 9 van vorige jaar bogen we ons al over een vraag van KIJK-lezer Manfred van den Elsen die zich afvroeg: “Door zeespiegelstijging dreigen laaggelegen eilanden te verdwijnen. Kunnen die eilanden niet behouden blijven door ze in de loop van de tijd stukje bij beetje op te spuiten?” Hij was zijn tijd vooruit, want Taneti Maamau, president van het verdrinkende eilandenrijk Kiribati, is precies dat van plan.

Lees ook:

President van Kiribati
Taneti Maamau

Dieper is duurder

Tjerk Zitman, ingenieur kustwaterbouwkunde aan de TU Delft, zei er toen over dat het technisch gezien wel mogelijk is om eilanden op te spuiten. Kijk maar naar de Palmeilanden voor de kust van Dubai. Maar, voegt Zitman eraan toe, de economische haalbaarheid is een ander verhaal. “Naarmate de plaats waar geschikt zand kan worden gewonnen, verder weg ligt, nemen de kosten toe. Ook de waterdiepte op de winlocatie speelt een rol: hoe dieper, hoe duurder.”

Kiribati

Dat probleem heeft Kiribati ook. De 116.000 inwoners zijn samen goed voor een Bruto Binnenlands Product van 188,9 miljoen euro en dat is bij lange na niet genoeg om de hele infrastructuur van de drie eilandengroepen boven het hogere zeeniveau uit te tillen. De in juni gekozen president heeft zich daarom tot China gewend dat, vooral door Kiribati’s strategische ligging in de Grote Oceaan, maar al te graag de knip trekt om de eilandengroep te helpen. Het is een tactiek, elite capture genoemd, die China veel vaker toepast en dan vooral in armere landen. Geld in ruil voor de mogelijkheid om er Chinees ‘vastgoed’ te mogen bouwen.

De VS heeft zich al bezorgd uitgesproken over de plannen, want Hawaii ligt maar 2000 kilometer ten noorden van Christmas (Kiribati’s grootste eiland), en op een kleine 4000 kilometer van Kwajelein, een belangrijke Amerikaanse basis.

Er is al sinds 1979 een vriendschapsverdrag met de eilanden waarin onder meer afgesproken is dat Kiribati geen toestemming geeft voor de bouw van buitenlandse militaire installaties zonder eerst met de Amerikanen te overleggen. Maar de nieuwe deal zou ervoor kunnen zorgen dat China op Kiribati bijvoorbeeld gewoon een vliegveld mag bouwen. Niks militairs aan, behalve dan dat het in tijden van oorlog ook door militaire vliegtuigen kan worden gebruikt. En dat vindt het Pentagon geen prettig idee.

Maar volgens Maamau is er niks aan de hand. Hij gaat ervoor zorgen dat ook het opgehoogde Kiribati gewoon onafhankelijk blijft.

Bronnen: KIJK 9/2019, BBC News

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Tech