Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Koolstofdioxide niet uitstoten maar afvangen en onder de grond stoppen, zodat het niet in de atmosfeer belandt. Dat is het idee achter Carbon Capture and Storage (CCS). In veel landen is het inmiddels een belangrijk onderdeel van de klimaatplannen en er staan meerdere grote projecten in de steigers. Maar de uitrol ervan verloopt lang niet altijd vlekkeloos. Wat kunnen we verwachten?
Jarenlang pompte BP fossiele energie uit het Britse deel van de Noordzee, maar vanaf 2026 wil de oliemaatschappij juist iets terug stoppen: 17 miljoen ton koolstofdioxide per jaar om precies te zijn, afkomstig uit twee van de grootste industriegebieden van het Verenigd Koninkrijk. De overheid daar is blij met de plannen; die ziet CO2-opslag namelijk als een belangrijk middel om de doelen van het Parijse Klimaatakkoord te halen. En daar staan de Britten niet alleen in. Volgens het Internationaal Energieagentschap kunnen we de klimaatdoelen wel vergeten zonder carbon capture and storage (CCS), en steeds meer overheden en industriespelers lijken zich dat te realiseren. Er staan wereldwijd dan ook meer dan dertig grote CCS-projecten op de planning.
Maar de uitrol daarvan gaat niet altijd zonder horten of stoten. Project Gorgon van de Amerikaanse oliegigant Chevron staat te boek als ’s werelds grootste CCS-project, maar kampt ook met grootse problemen. Na ruim vier jaar bleken er miljoenen tonnen minder CO2 te zijn opgeslagen dan was afgesproken. In de Verenigde Staten gingen al meerdere CCS-projecten in rook op. Zo werd de CCS-installatie bij de steenkoolfabriek Petra Nova in Texas na een jaar weer opgedoekt. De energievraag van de CCS-apparatuur bleek zo hoog dat er een nieuwe aardgascentrale moest worden geopend om eraan te voldoen.
Toch staat CO2-opslag ook in Nederland prominent op de klimaatagenda. Volgens het Nederlandse Klimaatakkoord moet de industrie in 2030 14,3 megaton minder koolstofdioxide uitstoten; de opslag ervan zou iets meer dan de helft (7,2 megaton) van dat klusje klaren.
Dit is het begin van het artikel ‘Te veel CO2? Stop het in de Noordzee’ te vinden in KIJK 12/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 november tot en met 15 december.
Meer informatie:
- IPCC: Carbon Dioxide Capture and Storage
- Global CSS Institute: Global Status of CSS Report 2020
- CarbFix
- KcKinsey Sustainability: Driving CO2 emissions to zero (and beyond) with carbon capture, use, and storage
- KIJK: Kan een lagere maximumsnelheid de CO2-uitstoot beperken?
Tekst: Hidde Middelweerd
Beeld: Lex van Lieshout/HH/ANP