Sensor van DARPA kan jaren werken zonder stroom

Laurien Onderwater

14 september 2017 08:59

sensor

Een onderzoeksteam heeft een nieuwe sensor ontwikkeld die ‘slaapt’ als hij geen infrarode straling opvangt en daardoor geen stroom verbruikt.

Sommige apparaten moeten altijd op ‘aan’ staan, zoals bewakingscamera’s, en krijgen daarom voortdurend stroom. Maar er zijn ook toestellen die diep onder de grond, of onder andere bijzondere omstandigheden, moeten functioneren en dan is er natuurlijk geen stopcontact in de buurt. Elk beetje stroom is dan erg kostbaar.

Een nieuw type sensor, dat is ontwikkeld voor DARPA, moet daar verandering in brengen. De detector gebruikt geen energie totdat hij infrarode straling heeft gedetecteerd. Dan switcht de sensor van off naar on. Op deze manier kan de sensor jaren ‘slapen’, waarbij hij dus zero stroom verbruikt.

N-ZERO

Onderzoekers van de Northeastern University hebben de sensor ontwikkeld en deze is onderdeel van DARPA’s programma genaamd Near Zero Power RF and Sensor Operation, afgekort N-ZERO.

De sensor is gebouwd om infrarode lichtgolven te detecteren. Die zijn onzichtbaar voor ons, maar worden overvloedig uitgestraald door warmtebronnen zoals mensen, auto’s en branden. Zolang deze infrarode lichtgolven niet aanwezig zijn, is de sensor volledig uitgeschakeld.

Totdat infrarode stralen het oppervlak van de sensor raken. Energie uit de infrarode bron verwarmt dan de sensorelementen, waardoor het elektrische circuit – dat eerst open was –gesloten raakt. Vervolgens worden signalen uitgezonden die bevestigen dat de infrarode stralen zijn gedetecteerd.

Breed inzetbaar

De sensor kan infrarode straling in zijn omgeving detecteren en vervolgens bepalen of de energie die hem heeft geactiveerd, uit een brand, een persoon of een andere bron komt. Deze sensors die dus bijna geen energie verbruiken, hebben enorm veel toepassingen. Zo zouden ze in bossen kunnen worden bevestigd om zo bepaalde kuddes dieren in de gaten te houden. Of ze worden in de ruimte ingezet om zeldzame kosmische gebeurtenissen op te vangen.

De onderzoekers hebben de sensor en zijn technische kenmerken beschreven in Nature Nanotechnology.

Bronnen: Nature Nanotechnology, Futurism, TechCrunch

Beeld: DARPA/ Northeastern University

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!