‘Amsterdamse datacenters moeten in zuinige modus’

Laurien Onderwater

20 januari 2020 16:10

datacenters

Nederland telt meer dan 200 datacenters. Dat aantal – en daarmee het energieverbruik – neemt snel toe. Tijd voor maatregelen.

Doordat we steeds meer op internet doen, groeit het aantal datacenters in rap tempo. En die ‘fabrieken van het digitale tijdperk’ verbruiken enorm veel energie. Om die reden wil een verbond van bedrijven uit de Amsterdamse datacenterketen – waaronder KPN, Albert Heijn, Booking.com en ook Royal Schiphol Group en de Vrije Universiteit Amsterdam – datacenters in een soort spaarstand zetten. Hiermee hoopt het zogeheten Lower Energy Acceleration Program (LEAP) tot 40 procent energie te besparen in de komende drie jaar.

Lees ook:

Grootverbruiker

In Nederland nemen datacenters zo’n 546.000 vierkante meter in beslag, terwijl de teller in 2015 nog op 460.000 stond. Deze ruim 200 datacenters verbruiken samen meer dan 4 miljard kilowattuur (4 terawattuur), dat is bijna 3 procent van het totale stroomverbruik in Nederland. Verwacht wordt dat de benodigde hoeveelheid energie in 2030 is verdubbeld ten opzichte van het huidige energieverbruik, schrijft het Amsterdam Economic Board op zijn website.

De gemeente Amsterdam kondigde daarom vorig jaar al aan tijdelijk geen nieuwe datacenters te bouwen. En nu is er het LEAP-initiatief dat het energieverbruik van de digitale slurpers drastisch terug wil brengen.

Server Idle Coëfficiënt

Hoe de alliantie dat wil bereiken, is nog niet bekend. Ze gaan nu eerst pilotstudies uitvoeren, waarbij onder andere de Server Idle Coëfficiënt (SIC) wordt gemeten. Die geeft de mate aan waarin een server wel energie verbruikt, maar geen IT-werk verricht. Hieruit moet blijken hoe energie-(in)efficiënt servers in datacenters zijn, schrijft AEB.

In maart al verwacht de LEAP-coalitie resultaten van de pilots te kunnen delen en wil het de eerste maatregelen presenteren om slim energie te besparen. Wordt vervolgd dus.

Bronnen: Amsterdam Economic Board, KIJK 6-2019, Tweakers

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!