‘De wolkendruppels werken als spiegels’

Laurien Onderwater

12 augustus 2020 12:00

wolkendruppels bewolking

Hoe blauwer de lucht, hoe meer je aan zonnepanelen hebt. Dat lijkt althans een logische gedachte. Maar onderzoek toont nu aan dat de productie juist kort piekt bij bewolking. KIJK sprak met meteoroloog Chiel van Heerwaarden van Wageningen UR over deze studie.

Wat hebben jullie ontdekt?

wolkendruppels

We zagen dat de energieproductie van zonnepanelen op dagen met gedeeltelijke bewolking uitschieters vertoont. Die stroompieken kunnen meer dan 20 procent hoger zijn dan bij een blauwe lucht en duren enkele seconden tot minuten. Maar als we deze metingen middelen tot kwartierwaarden, wat de standaardmaat in onze energiemarkt is, dan blijven de korte stroompieken buiten beeld.

Hoe verklaren jullie deze pieken?

Op dagen met wolken vangen zonnepanelen niet alleen licht dat direct van de zon komt, maar ook licht dat weerkaatst wordt door wolken in de omgeving. De wolkendruppels werken dan als spiegels die het licht reflecteren. In metingen van zonnestraling aan het landoppervlak zie je vaak dat de straling net voor of na een wolkenschaduw piekt.

Waarom onderzochten jullie dit?

Netbeheerders zoals Alliander, onze partner in dit onderzoek, zijn steeds afhankelijker van goede weersvoorspellingen. Door de energietransitie leggen alsmaar meer mensen zonnepanelen op hun dak. Daarom wordt het van nog groter belang om te kunnen begrijpen hoe het weer onze energieproductie en de stabiliteit van het elektriciteitsnet beïnvloedt.

Hoe ziet het vervolgonderzoek eruit?

Aan de hand van computersimulaties proberen we de interactie tussen zonnestralen en wolken beter te begrijpen. En met 3D-modellen kunnen we wolken nabootsen die niet van de wolken op een satellietfoto te onderscheiden zijn. Met dezelfde technieken als die voor tekenflims worden gebruikt, simuleren we vervolgens hoe zonnestralen zich door deze wolkenvelden heen bewegen en bepalen we hoeveel licht er op de zonnepanelen valt.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!