Wat A.I. voor de medische wereld kan betekenen

KIJK-redactie

14 april 2020 11:59

digitale diagnoses digitale dokters

Kunstmatige intelligentie kan sommige ziektebeelden beter diagnosticeren dan artsen. Toch heeft deze baanbrekende methode nog de nodige haken en ogen.

Nadat het kunstmatig intelligente softwaresysteem Watson van het techbedrijf IBM in 2011 de beste menselijke deelnemers aan de Amerikaanse spelshow Jeopardy! had verslagen, waren de superlatieven niet van de lucht. Watson zou onze nieuwe computer overlord worden en ons op alle vlakken van het leven overtreffen met kennis, advies en inzichten waar we zelf nooit op waren gekomen.

IBM zelf juichte het hardst van iedereen. Een dag na die spectaculaire overwinning kondigde het bedrijf aan dat Watson zou worden ingezet in de medische wereld. Als digitale dokter zou het systeem op basis van de wereldwijd verzamelde medische literatuur volmaakte diagnoses kunnen stellen. Zo’n negen jaar later is er van dat optimisme weinig meer over. Diagnoses stellen in de echte wereld blijkt een stuk ingewikkelder dan spelshowvragen beantwoorden. Watsons voorspellingen en adviezen waren vaak onjuist en soms ronduit gevaarlijk. Het systeem heeft nog geen enkel medisch wapenfeit laten zien. Een klassiek geval van hoogmoed voor de val. Toch is kunstmatige intelligentie (AI) bezig aan een indrukwekkende opmars in de medische wereld, zij het met beduidend minder tromgeroffel.

Dit is het begin van het artikel ‘Digitale dokters’ te vinden in KIJK 5/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 16 april tot en met 21 mei.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Tangerman

Beeld: Shutterstock

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!