Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Een RFID-chip in je hand waarmee je je contactgegevens kunt delen, is natuurlijk geinig. Maar sommige biohackers gaan een stuk verder en geven zichzelf nieuwe zintuigen. Drie voorbeelden.
De uit Barcelona afkomstige kunstenaar Manel Muñoz liet twee vinnen in zijn hoofd plaatsen waarmee hij veranderingen in de luchtdruk kan voelen. De vinnen zitten vast aan de slaapbeenderen en zetten de informatie over de luchtdruk om in trillingen die Muñoz via botgeleiding kan horen. Hij omschrijft zichzelf sindsdien als ‘menselijk weerstation’.
Michael Laufer, een Amerikaanse biohacker, heeft sinds 2019 een volledig werkzame, draadloze server in zijn been. Elk apparaat met Wi-Fi kan er contact mee maken en bestanden delen met de ingebouwde harde schijf. Het implantaat kan honderden gigabytes aan data opslaan en is toegankelijk voor iedereen die bij Laufer in de buurt is.
De Spaanse danseres Moon Ribas ontwikkelde in 2013 een sensor die trilt wanneer hij seismische activiteit waarneemt. Ribas liet de sensor in haar voet plaatsen en kan kleine aardbevingen voelen. Ze gebruikt het extra zintuig tijdens haar dansvoorstellingen. De sensor pikt alle trillingen op die een 1 of hoger scoren op de schaal van Richter.
Dit is een kader uit het artikel ‘Het betere hackwerk’ te vinden in het zomernummer van KIJK. Deze extra dikke editie ligt vanaf 27 mei in de winkel.
Meer informatie:
- NOS: Biohacken: voor als je geen genoegen neemt met je lichaam
- Peter Joosten: Biohacking: definitie, uitleg, tips & schema (8 thema’s)!
- NRC: Lekker thuis knutselen aan DNA met je bio-kit
- YouTube: What is biohacking? Meet the biohacker who refuses to age
- KIJK: Biohackers verstoppen malware in een stukje DNA
Tekst: Nick Kivits
Beeld: Jonathan Nackstrand/AFP/ANP, TCP, YONAH.ORG, L. NORGAARD/CC BY-SA 4.0