3 toplocaties voor drijvende steden

KIJK-redactie

05 oktober 2017 08:59

Drijvende steden

De stijging van de zeespiegel hoeft niet alleen een bron van ellende te zijn. Door slim gebruik te maken van natuurlijke hulpmiddelen kunnen we het water zowel weren als naar onze hand zetten. Drijvende steden, bijvoorbeeld, kunnen de dreiging van de zee helpen verminderen. Drie gebieden die hierbij gebaat kunnen zijn.

1) Jakarta

Ook wel ‘het afvoerputje van Indonesië’ genoemd. Door een tekort aan centrale waterleidingen pompen het bedrijfsleven en de bewoners al decennialang water uit de grond, wat zorgt voor de inzakking van de slappe bodem. De noordelijke zijde van de stad zakt zo jaarlijks tussen de 10 en de 20 centimeter. Net als bij San Francisco zouden drijvende woningen een buffer van moeras kunnen doen ontstaan.

2) San Francisco

De oorspronkelijk moerasachtige gebieden aan de kust van San Francisco zijn volgebouwd, waardoor ze niet meer als buffer tussen de stad en het water functioneren. Drijvende steden op kleine afstand van de kust kunnen de golven dempen en zorgen dat sediment weer naar de bodem zakt. Zo ontstaan er nieuwe wetlands tussen de kustlijn en de drijvende stad.

3) Frans-Polynesië

De kleine eilanden van Frans-Polynesië worden langzaam opgeslokt door de zee. Het Amerikaanse Seasteading Institute gaat in de buurt van Tahiti drijvende eilanden construeren die de regio nieuwe ruimte en een economische impuls moeten geven. Het pilot project is gebaseerd op ontwerpen van de Nederlandse sociale onderneming Blue21.

Dit is een kader uit het artikel ‘Go with the flow’ te vinden in KIJK 11/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 oktober tot en met 15 november.

Tekst: Enith Vlooswijk

Beeld: iStock

Meer informatie:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

 


Meer Artikelen