Tenzij je van beroep stormjager bent, is de kans niet bijster groot dat je een ooit goede blik op een tornado hebt kunnen werpen. Dit filmpje brengt daar verandering in.
Drone-piloot Brandon Clement heeft het stormjagen naar een hoger niveau getild door zijn onbemande vliegtuigje de lucht in te sturen toen een tornado door de Amerikaanse staat Oklahoma raasde. En die waaghalzerij leverde prachtige beelden op van de wervelwind.
Lees ook:
Tornadrone
Hoewel wetenschappers nog niet volledig begrijpen hoe een tornado ontstaat, is de onderliggende basis wel bekend. Je hebt nodig: een warme, vochtige luchtlaag met daarbovenop een koele, droge luchtlaag. Deze twee lagen zijn erg labiel, want warme lucht wil natuurlijk opstijgen. Als dit gebeurt, ontstaat er een enorme wolk: een supercel.
Is er ook sprake van plotse verandering in de wind (windschering genaamd) dan ontstaat er een horizontale draaiende kolom (afbeelding 1) die verandert in een verticale kolom door die stijgende, warme luchtlaag (afbeelding 2). Uiteindelijk kan deze horizontaal draaiende lucht verticaal uitgerekt worden tot een torenhoog, draaiend monster (afbeelding 3).
En zo’n draaiend monster heeft Clement geweldig op de gevoelige plaat weten te leggen:
Oklahoma wordt vaker geteisterd door tornado’s. Daarom kwamen wetenschappers jaren geleden al met het idee om met drones onderzoek naar de wervelwinden te doen, zodat ze beter kunnen worden begrepen en voorspeld. De bedoeling was om met kevlar versterkte drones rechtstreeks in de richting van zware stormen te laten vliegen. Dat heeft dit exemplaar niet gedaan, maar nuttig kan het beeldmateriaal wel zijn voor onderzoekers.
De tornado heeft gelukkig niet voor doden of gewonden gezorgd, dus Clement kan ongegeneerd genieten van zijn unieke beelden – en wij ook.
Bronnen: The Washington Post, Gizmodo
Beeld: Brandon Clement/WXChasing
Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier tijdelijk voor maar €4,95.