E-bike reageert op hersenactiviteit

André Kesseler

23 juni 2020 09:00

Een nieuwe vinding legt een rechtstreekse verbinding tussen brein en fiets.

Elektrische fietsen wordt steeds slimmer. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de mate van ondersteuning laten afhangen van de hartslag van de berijder. Of de snelheid zo regelen dat je tijdens een ritje door de stad zoveel mogelijk groene verkeerslichten krijgt. Maar het kan nog een stapje spannender: een EEG-cap die de ondersteuning aanpast op basis van je hersenactiviteit.

Lees ook:

Relaxed peddelen

EEG (elektro-encefalogram) brain-monitoring cap is een idee van het Exertion Games Lab, onderdeel van de Monash Universiteit in Australië. Het apparaat, Ena genoemd, meet de activiteit in de occipitale kwabben (lobi occipitales), de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van visuele informatie.

De elektroden van Ena zijn verbonden met een laptop en die weer met de elektronica van de fiets. Een woordvoerder van de werkgroep vertelt: “Ena bekijkt of de neurale activiteit van de gebruiker tussen 0,76 en 1,19 microvolt ligt. In dat geval heeft de berijder een perifeer gezichtsveld.” En dan, zo is het idee, is hij of zij lekker relaxed aan het peddelen en zet de fiets de ondersteuning aan. Als het systeem merkt dat de hersenactiviteit piekt, en de berijder kennelijk op potentieel gevaar ‘inzoomt’, schakelt de fiets de ondersteuning uit.

Kansloze toekomst?

Gaat um dit worden? Waarschijnlijk niet in deze vorm. Continu een laptop meezeulen is al niet prettig, laat staan dat je om de haverklap harder moet trappen als je al fietsend ergens door wordt afgeleid. “Hé, grappig hondje. Oh, shit…” Maar het is wel een interessante stap op weg naar breinbesturing en slimme meedenkende machines.

Bronnen: Exertiongameslab.org, New Atlas

Beeld: Monash Universiteit

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!