Filmpje: tankerdrone gooit F-35 vol

André Kesseler

22 september 2021 11:30

Om het bereik van bemande vliegtuigen te vergroten, experimenteren de VS met onbemande vliegende tankstations.

Al vrij vroeg in het begin van de gemotoriseerde luchtvaart ontstonden er plannen om het bereik van vliegtuigen te vergroten door ze in de lucht bij te tanken. De eerste experimenten vonden plaats in 1923, waarbij twee Airco DH-4B dubbeldekkers van de United States Army Air Service in formatie vlogen en de ene met een slang vanuit handbrandstoftank van de andere werd bijgevuld.

Lees ook:

tankerdrone
Een Airco DH-4B dubbeldekker wordt in de lucht bijgetankt door hetzelfde type toestel.

Inmiddels wordt dat bijtanken gedaan met forse tankervliegtuigen, maar de Amerikaanse luchtmacht werkt nog aan een nieuwe manier. Tanken met een drone. In dat twee jaar durende testprogramma heeft zo’n onbemand tankstation voor de derde keer een militair vliegtuig bijgetankt en dat levert steeds weer fraaie beelden op.

MQ-25A Stingray

Voor de proef werd een Boeing MQ-25A Stingray van de US Marines omgebouwd tot tanker, T-1 genaamd, en die slaagde erin om F-35C Joint Strike Fighter van brandstof te voorzien. Het grotere bereik dat de F-35s daarmee krijgen, heeft verschillende voordelen. Er zijn geen kwetsbare bemanden tankervliegtuigen meer nodig en de vliegdekschepen waar de toestellen van opstijgen kunnen op veel grotere afstand van de vijand blijven.

Het Air Systems Command zegt over de proef: “De F-35C naderde T1, vloog in nauwe formatie met de drone, analyseerde de turbulentie en maakte vervolgens de koppeling met de vulslang.” Dat alles gebeurde volgens de testafdeling bij een kleine 475 kilometer per uur op een hoogte van drie kilometer.

1,3 miljard dollar

De eerste geslaagde test tussen een tankerdrone, een Grumman X-47B, en een bemand jachtvliegtuig werd overigens al in 2013 uitgevoerd. Maar vervolgens werd nogal lang nagedacht over hoe die drones precies door de vloot konden worden ingezet. Inmiddels zit er dus weer schot in de zaak.

De Amerikaanse marine is van plan 76 MQ-25A Stingray-drones te kopen voor een totaalbedrag van 1,3 miljard dollar (1,1 miljard euro), en het is de bedoeling dat de eerste drones al in 2025 operationeel inzetbaar zijn. De toestellen zouden ook andere missies kunnen uitvoeren waaronder verkennings-, en zelfs aanvalsmissies.

Bronnen: US Marines, Popular Mechanics

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Tech