Foto: twee supersonische toestellen in actie

Naomi Vreeburg

10 maart 2019 10:59

Om te achterhalen hoe een vliegtuig de geluidsbarrière kan doorbreken zonder harde knal, schiet de NASA de meest prachtige kiekjes.

Geluid is de verplaatsing van drukverschillen door het medium lucht. Een vliegtuig creëert, zoals de boeggolf voor een boot, drukverschillen die zich met de geluidssnelheid voortbewegen. Als het toestel sneller gaat dan de drukverschillen die hij zelf veroorzaakt (dat gebeurt op zeeniveau bij 20 graden Celsius en ongeveer 1225 kilometer per uur), ontstaat een opeenhoping van drukgolven en een abrupte drukpiek.

Waar die piek de grond bereikt, hoor je een knal – de supersonische schokgolf. Die is zo hard dat bijvoorbeeld het passagiersvliegtuig Concorde indertijd pas sneller dan het geluid mocht vliegen als hij boven de oceaan was. Maar kan het doorbreken van de geluidsbarrière ook in stilte? De NASA doet er al jaren onderzoek naar en gebruikt hierbij de meest geavanceerde technologie. En dat levert soms mooie plaatjes op!

Lees ook:

Bruikbare informatie

Met een speciale camera schoot de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie dit kiekje. We zien hoe twee supersonische toestellen, T-38’s van de US Air Force, door de geluidsbarrière knallen. Het doel was om te zien hoe de schokgolven van beide jachtvliegtuigen elkaar beïnvloeden.

geluidsbarrière

Op de plaat is duidelijk te zien dat de golven die het voorste toestel produceert van vorm veranderen doordat de achterste T-38 er doorheen vliegt. Bruikbare informatie, laat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie in een persbericht weten. Om een stil toestel te creëren, zal de NASA immers de schokgolf van een supersonisch vliegtuig moeten beïnvloeden.

Schiet!

Gelukkig maar, anders was al het werk voor niets geweest. Het was voor de fotograaf namelijk niet gemakkelijk om de plaat te schieten. De fotograaf vloog in een B-200 King Air zo’n 600 meter boven de T-38’s. (De afstand tussen de twee supersonische toestellen bedroeg slechts 10 meter.) Vervolgens moest hij op exact het juiste moment de passerende jachtvliegtuigen op de gevoelige plaat leggen. En de supersonische toestellen passeren nu eenmaal niet op een sukkeldrafje…

Bronnen: NASA, Gizmodo

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!