Gameboy zonder batterijen ontwikkeld

Astrid Kromhout

09 september 2020 15:00

Gameboy zonder batterijen

Deze Gameboy zonder batterijen valt vaak even uit, maar een geheugensteun overbrugt de ‘down time’.

Uren spelletjes spelen op je Gameboy totdat de batterij leeg was, veel mensen hebben er warme herinneringen aan. Maar nu hebben onderzoekers van de TU Delft een Gameboy gemaakt zonder batterijen. Waarom? 

Lees ook:

Duurzame Gameboy

Przemyslaw Pawelczak, universitair docent aan de TU Delft, bouwde met zijn collega’s een Gameboy die werkt op zonne-energie. Ook de knopjes wekken een beetje elektriciteit op als je ze indrukt, omdat ze gemaakt zijn van piëzo-elektrisch materiaal

Toch is dit niet genoeg om continu te gamen – het ding valt namelijk steeds een paar seconden uit. Daarna kun je wel verder spelen want hij weet precies waar je bent gebleven, maar frustrerend is het wel.

Deze Gameboy is dan ook niet gemaakt om te gamen, maar om een duurzaam alternatief te ontwerpen voor vervuilende batterijen. We krijgen steeds meer draadloze technologie  en zo raken we aldoor afhankelijker van batterijen. Maar het zijn chemische containertjes met een eindige levensduur die de natuur zwaar belasten. 

Down time

Het steeds uitvallen van een computer kan ervoor zorgen dat er data verloren gaan. Ook met het oog op dit probleem hebben de onderzoekers de Gameboy ontwikkeld. Ze onderzochten hoe ze kunnen voorkomen dat je weer helemaal van voren af aan moet beginnen met een spelletje als de spelcomputer uitvalt. 

Het team vangt de ‘down time’ van de computer op met een letterlijke geheugensteun. Het systeem schrijft continu alle data zo efficiënt mogelijk naar het permanente geheugen, zodat er niets verloren gaat als de stroom uitvalt. De energie die dit kost, wordt bij het werkgeheugen weggehaald. Dat kan pas weer aan de slag met rekenen, meten of communiceren als er genoeg voeding is. 

Het geheugentrucje is niet praktisch als je constant de rekenkracht van de computer nodig hebt, zoals bij je telefoon of je Gameboy. Het gaat juist wel goed bij sensoren in micro-implantaten in het lichaam, bij het volgen van dieren in het wild of in satellieten. Omdat je daar niet makkelijk bij kunt, is de ultieme oplossing om ze te laten draaien op duurzame energie. En daar was het allemaal om begonnen. 

Bronnen: De Ingenieur, TU Delft

Beeld: TU Delft

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Tech