In een plotseling opgedoken filmpje uit de jaren tachtig wordt duidelijk hoe nauwkeurig Amerikaanse kernraketten toen al waren.
Het gaat om een geheime video die gemaakt is voor de bobo’s van het Air Force Space Command. Te zien is hoe een willekeurig gekozen Minuteman III intercontinentale ballistische raket (ICBM) vanuit zijn silo op de Vandenberg Air Force Base in Californië wordt afgevuurd. De ICBM schiet vervolgens via de ruimte naar het Amerikaanse nucleaire testgebied Kwajalein, een eilandengroep in de Stille Oceaan.
Scary shit
Na een vlucht van 7881 kilometer storten de in dit geval ongeladen koppen zich met zo’n 16.000 kilometer per uur op de voorgeprogrammeerde doelen. Een Minuteman III kan drie kernkoppen afleveren van elk 300 tot 500 kiloton, dus minimaal 20 keer de kracht van de atoombom die Hiroshima in de as legde. Volgens ‘het instructieboekje’ hebben de kernkoppen een nauwkeurigheid van zo’n 120 meter. Anders gezegd, als er tien van deze ICBM’s worden gelanceerd, valt minimaal de helft ervan binnen een straal van 120 meter rond het doel. En de rest er een klein eindje buiten. Dat is wat de Amerikanen scary shit noemen.
Als je het schuifje naar 6:00 zet, zie je hoe dat er in het echt uitziet. (De eerste minuten van de video zijn overigens zonder geluid. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de rechten van het muziekje dat eronder is gezet.)
1000 raketten
In de jaren zeventig, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, kon Amerika over meer dan 1000 actieve Minuteman III-raketten beschikken die verspreid stonden (en deels nog staan) over de noordelijke staten van de VS. Op dit moment zijn dat er 440 en als Trump niet anders beslist, wordt dat aantal in februari 2018 op basis van internationale afspraken teruggebracht tot 400.
Waarom het filmpje nu ineens op internet verschijnt, wie het erop heeft gezet en of dat iets te maken heeft met de dreiging van Noord-Korea is niet bekend. Het is dat we zelf niet zo in complotten geloven, maar je zou er bijna wat van gaan denken…
Bron: Popular Mechanics
Beeld: Youtube
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!