In zijn laatste column voor KIJK vertelt gamejournalist Niels ’t Hooft hoe hij zijn dochter vertrouwd maakt met de edele kunst van het programmeren.
Een tijdje geleden zette een oma, zomaar een oma, een berichtje op Facebook. “Ik zeg tegen mijn kleindochter dat ze een nerd moet gaan daten. Wie weet is hij de volgende Mark Zuckerberg.” Waarop de Facebook-CEO prompt persoonlijk reageerde: “Ja, of ze wordt zélf de volgende Mark Zucker!”
Ongeveer met dat idee (en, vooruit, ook met het idee dat programmeren leuk en nuttig is) kocht ik het boek Hello Ruby voor de zevende verjaardag van mijn oudste dochter. Een kinderboek over de basisprincipes van programmeren, geschreven en getekend door de Finse Linda Liukas. Begin 2014 haalde ze op Kickstarter veel geld op om haar boek te realiseren en inmiddels is het ook in het Nederlands vertaald.
Hello Ruby
Hello Ruby bestaat uit twee delen. Het eerste is een verhaal dat in de verte iets met programmeren te maken heeft en zowel mijn dochter als mij maar nauwelijks kon boeien. Het tweede deel, vol creatieve opdrachten, houdt ons echter al weken zoet. Zo hebben we al codetalen ontwikkeld en routes uitgezet op rasterlandkaarten.
Het leukste is, uiteraard, het programmeren zelf. Mijn dochter begrijpt inmiddels dat dit neerkomt op instructies geven en dat je er niet per se een computer voor nodig hebt. Je kunt ook een lijst instructies op een whiteboard schrijven, bijvoorbeeld voor het maken van een ontbijt, en die door je vader laten uitvoeren.
Hilarisch als die vervolgens, met een pak melk in de ene hand en een pak cornflakes in de andere, met zijn mond een kommetje probeert op te pakken. De instructie om de melk of de cornflakes op tafel te parkeren, ontbrak immers. Computers zijn nu eenmaal dom, dus je moet ze heel precieze opdrachten geven. Vaders idem dito.
Laatste column
Langzaam wordt het tijd om over te stappen naar de digitale ruimte. Misschien wagen we ons aan het MIT-project Scratch, al jaren een favoriete instap-programmeeromgeving. Maar ik ben ook benieuwd naar Apple’s Swift Playbooks, een iPad-app die dit najaar uitkomt en er veelbelovend uitziet.
Of mijn dochter de nieuwe Mark Zuckerberg wordt, kan ik je op deze plek helaas niet meer vertellen. Deze column zal namelijk de laatste zijn. Wel ga ik vaker lange KIJK-artikelen schrijven. En kun je me echt niet missen, kom dan eens langs op nielsthooft.com.
Niels ‘t Hooft stond met zijn column in elk nummer van KIJK. Deze tekst werd gepubliceerd in KIJK 8/2016.