Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Met verf geef je alles kleur. Maar je kunt het ook voor andere dingen gebruiken. Er energie mee opwekken bijvoorbeeld, huizen koelen of ervoor zorgen dat je nooit meer je auto hoeft te wassen.
Je huis gebruiken om energie op te wekken is niet nieuw. Zonnepanelen zijn al sinds eind jaren tachtig bezig met een opmars op de Nederlandse daken. Maar een huis is meer dan een dak. Ook met de muren kun je aan schone energie komen, zo blijkt uit een Australisch onderzoek.
Slimme coating
Een team wetenschappers van de RMIT-universiteit in Melbourne bedacht een verf die vocht uit de lucht haalt en in waterstof omzet. En die waterstof is prima te gebruiken als brandstof, bijvoorbeeld voor auto’s als de Hyundai ix35 Fuel Cell, de Honda Clarity Fuel Cell en de Toyota Mirai. Van die laatste rijden er in Nederland enkele tientallen rond. In het kader van een gemeenteproject zijn er in Den Haag sinds vorig jaar zelfs 35 actief als regiotaxi.
Het belangrijkste materiaal in de Australische verf is de synthetische vorm van molybdeensulfide, een chemische verbinding die watermoleculen absorbeert uit de omgeving. Nadat het vocht is opgeslurpt, wordt het door het molybdeensulfide in waterstof en zuurstof gesplitst. Dit gaat niet vanzelf. Het molybdeensulfide krijgt hierbij hulp van een stof die standaard al in veel soorten muurverf zit: titaniumoxide. De deeltjes titaniumoxide absorberen zonlicht dat een hoge energie heeft en zetten dat om in elektrische spanning. Deze spanning geeft het molybdeensulfide de power die nodig is om de watermoleculen te splitsen.
Helaas zijn de RMIT-wetenschappers er nog niet in geslaagd om de waterstofdeeltjes die hun verf oplevert daadwerkelijk op te slaan. Ideeën om dat voor elkaar te krijgen hebben de onderzoekers al wel. Een extra coating – bijvoorbeeld van siliconen – zou het transport van de waterstof voor zijn rekening moeten nemen. In theorie werkt dat. Nu de praktijk nog.
Dit is een voorbeeld uit het kaderverhaal ‘Gewoon een likje hightech-verf’ te vinden in KIJK 4/2020, waarin nog meer toepassingen van slimme coatings worden besproken. De editie ligt in de winkel vanaf 19 maart tot en met 15 april.
Meer informatie:
- Popular Mechanics: High-Tech Spray Paint Can Make Anything Into a Touchscreen
- Live Science: High-Tech Paint Turns Any Surface Into a Battery
- KIJK: Likje verf tovert muur om in touchscreen
Tekst: Nick Kivits
Beeld: iStock/Getty Images