Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
De Duitse Tiger-tank zou nog altijd als onverslaanbaar gelden. Is deze reputatie terecht?
Wat de Spitfire bij de jachtvliegtuigen is, dat is de Tiger bij de tanks: in zijn soort de bekendste uit de Tweede Wereldoorlog, en misschien wel uit de hele geschiedenis. Nog altijd geldt dit Duitse gevechtsvoertuig als een onverslaanbaar slagveldmonster. Maar hoe terecht is die reputatie?
Lees ook:
Panzerkampfwagen
De Panzerkampfwagen VI Ausf. E, zoals de Tiger officieel heette, verscheen eind 1942 aan het front. Hij was in hoog tempo ontwikkeld, omdat Hitlers pantsereenheden na de inval in de Sovjet-Unie (juni 1941) vaak niet opgewassen bleken tegen de tanks van het Rode Leger, zoals de T-34. Aangezien de Tiger bijzonder complex in elkaar zat, pakte dat haastwerk niet goed uit.
Zeker in het begin kampten de tanks met veel mankementen. Dat had onder andere te maken met hun gewicht van 54.000 kilo (alleen de geschutskoepel woog al 11.000 kilo), wat een forse belasting betekende voor de wielophanging en de versnellingsbak. Er was veel onderhoud nodig om alles in bedrijf te houden.
De sterke punten van de Tiger waren zijn bepantsering en zijn kanon. Aan de voorkant en aan de zijkanten zaten respectievelijk 10 centimeter en 8 centimeter dikke pantserplaten. Het hoofdwapen was een aangepaste versie van het 88 mm-luchtafweerkanon en doorboorde vijandelijke tanks op honderden meters afstand.
Vijf tegen één
Gedurende 1943 hadden de geallieerden niets wat aan de Tiger kon tippen. En ook in 1944, na de invasie in Normandië, bleef hij gevreesd. Onder de Amerikanen deed het gezegde de ronde dat het je vijf Sherman-tanks kostte om één Tiger uit te schakelen.
Al met al vernietigden Tigers ruim 10.000 geallieerde tanks en 11.000 stukken artillerie. Maar omdat de productie van de Tiger zoveel manuren en dure materialen vergde, werden er slechts 1347 exemplaren van gebouwd. Uit de geallieerde fabrieken rolde ondertussen een veelvoud aan steeds betere tanks. Dus hoeveel dood en verderf de Tiger ook zaaide, hij was een zeldzaam roofdier dat een verwaarloosbare invloed op het verloop van de strijd had.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 2/2020.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Tekst: Leo Polak
Beeld: Bundesarchiv