Hoe werkt Google Earth?

André Kesseler

03 augustus 2021 15:00

Google Earth

Maurits Tesser mailt: “De beelden in Google Earth worden van heel ver genomen, zijn haarscherp en moeten dus van zeer hoge resolutie zijn. Hebben satellieten zo’n grote zoomcapaciteit? Hoe werkt Google Earth?”

Bij KIJK maken we al jaren dankbaar gebruik van de mogelijkheid om via Google Earth de meest bijzondere plekken op aarde te bezoeken (we maakten er zelfs een prachtig boek mee). Een groot misverstand is dat de tech-gigant alleen satellietopnamen gebruikt. Vooral het overzichtsbeeld van de aarde vanuit de ruimte is gebaseerd op satellietopnamen.

Lees ook:

Zigzaggend vliegen

Nu hangen commerciële satellieten op duizenden kilometers boven de aarde en kunnen van daaruit niet ver genoeg inzoomen om de gedetailleerde opnamen te maken die Google nodig heeft. Daarvoor worden vliegtuigen gebruikt met hogeresolutiecamera’s aan boord. Een gemiddelde vlucht duurt zo’n vijf uur en in die tijd vliegen ze in een vast patroon zigzaggend over een bepaald gebied. Een beetje zoals grasmaaien.

Voor de 3D-opnamen (waarover zo meer) zijn er soms wel vijf camera’s aan boord die verschillende kanten op kijken. Eenmaal op de grond worden de opnamen bewerkt met fotogrammetriesoftware. Het programma identificeert in de honderden foto’s die tijdens de vlucht zijn gemaakt kenmerkende objecten, zodat de foto’s naadloos aan elkaar kunnen worden gezet. Wolken, kleurverschillen en zelfs auto’s worden automatisch uit de opnamen gepoetst.

Indrukwekkend

Voor de virtuele 3D-vluchten in Google Earth, die overigens ook zijn opgebouwd uit 2D-foto’s, is een aparte bewerking nodig. Op basis van de verschillende camerahoeken stelt de software een hoogtekaart samen door te bepalen hoe ver bepaalde punten op het aardoppervlak van de camera verwijderd zijn. Vervolgens berekent het systeem de 3D-vorm van objecten en gebouwen.

En dan zijn er nog de Street View-opnamen die gemaakt worden door speciale auto’s met een enorme camerabal op het dak. Kortom: een indrukwekkend stukje techniek van Google.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 11/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Beeld: Google Earth

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!