Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Overal ter wereld worden honden ingezet om mensen of spullen op te sporen. Technologie kan die dieren nog efficiënter maken.
Speurhonden zijn per definitie tot in de puntjes getraind en mens en dier vertrouwen elkaar volledig. Maar toch is het lastig voor de tweepotige als de vierpotige uit het zicht verdwijnt. Dat vond ook Thomas, een agent bij een speciale eenheid van de Franse gendarmerie. En hij bedacht een oplossing voor dat probleem.
Lees ook:
- Robothond Spot assisteert Amerikaanse politie
- ‘Bereken met nieuwe formule hondenleeftijd in mensenjaren’
Fusil kwijt
Fusil, de hond van Thomas (die overigens niet bij achternaam genoemd wil worden), wordt aangestuurd met een laserpointer. Zo kan de hond op een bepaalde plek gaan liggen of verdachten in de nek springen die door zijn baas worden aangewezen. Maar als Fusil van zijn pad afwijkt, is Thomas even de controle kwijt. “Ik wist dan niet meer waar hij was of wat hij zag en kon hem geen bevel geven zonder mijn stem te verheffen,” zegt de agent. “Ik moest gewoon wachten tot hij terugkwam.” En omdat schreeuwen tijdens bepaalde politieacties nou eenmaal niet wenselijk is, begon hij met zijn collega’s te brainstormen over een oplossing.
Hightech-hond
Nu zijn er uiteraard allerlei camera’s voor honden, maar het probleem is dat, als je zo’n apparaat op de rug van een hond zet, het ding vrij hoog moet zijn om over de hondenkop heen te kunnen kijken. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de stabiliteit van het beeld, maar geeft het dier ook minder bewegingsvrijheid. En als de hond gaat zitten, zit je via je schermpje naar de hemel te kijken.
Uiteindelijk ontstond het idee om de camera onder te brengen in de speciale bril die sommige honden tijdens missies sowieso al dragen. Thomas ging een jaartje of drie met onbetaald verlof om de plannen met zijn kersverse bedrijf T&S Concepts (de T van Thomas en de S van medeoprichter Stéphane) verder uit te werken. Het resultaat: het K9 Vision System.
Het apparaat heeft twee camera’s, elk met een blikveld van 145 graden. Eentje kijkt naar voren, de andere naar achteren en beide sturen ze de beelden via een versleutelde verbinding naar een controller met ingebouwd beeldscherm. Het systeem is verder uitgerust met een microfoon, zodat de hondenbegeleider kan meeluisteren, en een speakertje zodat hij het dier commando’s kan geven. In de bril zitten bovendien led-lampjes voor normaal en infrarood licht.
Kost dat?
Kost dat dan? vraag je je misschien af. Nou, de meest uitgebreide versie van het systeem zit op 79.000 dollar ofwel dik 71.000 euro. Maar desondanks is er vanuit hondenteams over de hele wereld belangstelling voor.
Bronnen: T&S Concepts, Popular Science