Het op het eerste gezicht knotsgekke Hyperloopplan van Elon Musk begint ergens op te lijken.
Dit weekend mochten 25 studententeams weer tegen elkaar strijden bij een onderdeel van de Hyperloop Pod Competitie. Studenten van de Technische Universiteit van Munich stonden in de finale, waarbij ze hun capsule zo hard als ze konden door een testbuis van 1,3 kilometer mochten jassen. Het team, dat zichzelf Warr (dat spreek je uit als Varr) heeft genoemd, won met een snelheid van 324 kilometer per uur.
TU Delft Hyperloop
De capsule van Warr is niet erg groot, maar blijkbaar dus wel erg snel. De pod, gemaakt van koolstofvezel, weegt slechts 80 kilogram en wordt aangedreven door een 50kw elektromotor. De vorige competitie (in januari) behaalde het team overigens ook al de hoogste snelheid met 94 kilometer per uur. Wel een verschilletje met de prestatie die ze nu leveren.
Toch wonnen de Duitsers de vorige competitie niet. Het team van de TU Delft wist namelijk de eerste prijs voor best overal design and performance te behalen. (En wat waren we trots.) De Nederlanders deden dit jaar overigens niet mee. Ze zijn druk bezig hun capsule verder te ontwikkelen.
Elon Musk
De Hyperloop is een ideetje van PayPal-oprichter, baas van Tesla Motors en topman van SpaceX, Elon Musk. Hij bedacht een soort buizensysteem waaruit vrijwel alle lucht wordt gepompt en waar vervolgens capsules doorheen kunnen schieten. En dat met bijna de snelheid van het geluid ofwel dik 1100 kilometer per uur. Musk besloot om de Hyperloop Pod Competition uit te schrijven, waarbij studententeams en bedrijven over de hele wereld hun eigen Hyperlooppods ontwerpen, bouwen en testen.
De entrepreneur tweette ook een filmpje van de Duitse prestatie:
Hyperloop pod run by team WARR pic.twitter.com/ntaMsoxkZE
— Elon Musk (@elonmusk) August 28, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Oh, en Musk doet er nog een schepje bovenop. Bij de volgende competitie wil hij dat de studenten 500 kilometer per uur zullen halen met hun capsule. Werk aan de winkel dus!