De Israëli’s zetten met hun Merkava MK4 een nieuwe stap en maken de tank kunstmatig intelligent.
Sinds de eerste wereldoorlog hebben tanks een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Betere richtmiddelen, een enorm schootsbereik, nachtzichtsystemen, en allerlei nieuwe bepantseringen maakten de tank tot een geducht wapensysteem. De Israelische Merkava heeft, sinds-ie in 1978 in gebruik werd genomen, al die ontwikkelingen ook doorgemaakt. Maar de Mark 4 Barak, de versie die in 2020 operationeel inzetbaar moet zijn, wordt voor het eerst slim.
Lees ook:Britten bouwen eigen stealth-fighter
Kunstmatige intelligentie
De kunstmatige intelligentie (KI) aan boord gaat namelijk alle routineklussen van de bemanning overnemen. Daardoor worden allerlei taken niet alleen dertig procent sneller uitgevoerd, maar gaat ook het richten op en het onder vuur nemen van tegenstanders veel sneller.
Bovendien heeft de bemanning dan de handen vrij voor andere taken; zoals het nemen van belangrijke tactische beslissingen. Het systeem kan de verzamelde (doel-)gegevens overigens ook delen met andere tanks in de buurt.
Een ander systeem waar het Israëlische leger aan werkt, is een virual reality-helm die gekoppeld is aan de sensoren rondom de tank. Met dat Iron Vision-systeem krijgen de bemanningsleden een onbelemmerd zicht van 360 graden rondom de tank. Dat alles moet de slagkracht van de tank flink gaan vergroten.
Bronnen: IDF / New Atlas
Beeld IDF
De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.