‘Techniek is voor mij geen doel, maar een middel’

kijkmagazine

18 november 2016 11:00

jean-paul keulen

Adjunct-hoofdredacteur Jean-Paul Keulen over techniek en de wedstrijd ‘Beste tech-idee van 2016’. 

Ik geef het toe: ik ben niet de meest technisch begaafde persoon ter wereld. Het plakken van fietsbanden heb ik mijn hele leven uitbesteed. En hoewel ik altijd met bewondering onze rubriek Makerspace lees (deze maand voor het laatst!), komt het er maar niet van om een keer zelf de schuur in te duiken om een walking fridge in elkaar te klussen.

Fikse stroomstoot

Oké, sinds mijn vriendin en ik een huis kochten, gaat het ietsje beter. Ik verf, beits en decoupeerzaag me een eind in de rondte. Pas heb ik zelfs voor het eerst een lamp opgehangen. (Wat me een fikse stroomstoot opleverde, want de elektriciteitsgroepen in ons huis zijn niet op de meest logisch manier ingedeeld. Maar hé, ik zit hier nog en het licht kan aan in de logeerkamer, dus missie geslaagd.)

Die voorzichtige stapjes op technisch gebied ten spijt blijf ik in de basis een theoreet. Als ik bijvoorbeeld over een of ander onbemand ruimtescheepje lees, vind ik het veel interessanter wat het ding moet gaan ontdekken dan hoe het dat precies gaat doen. En ook bij een deeltjesversneller ben ik veel meer geneigd om in de fysica te duiken die ermee wordt onderzocht dan in de technologie die daarvoor wordt ingezet.

Beste tech-idee van 2016

Techniek is voor mij dus geen doel, maar een middel. En dat heb ik ook meegenomen als juryvoorzitter van onze wedstrijd ‘Het beste tech-idee van 2016’. Mijn voornaamste criterium was: wordt de wereld, of anders het leven van de consument, er beter van?

En dan valt soms een idee dat in eerste instantie hartstikke leuk klinkt toch door de mand. Omdat het niet meer dan een gimmick is die in de echte wereld geen zoden aan de dijk gaat zetten. Zoals het genomineerde vogelhuisje dat gratis Wi-Fi geeft als de omringende lucht schoon genoeg is. Of omdat een oplossing, als je er wat dieper over nadenkt, het betreffende probleem niet echt aanpakt. De MPC-buoy bijvoorbeeld, een apparaat dat algen in meren monitort en zonodig wegjaagt met ultrasoon geluid. Klinkt mooi, maar eigenlijk is het pure symptoombestrijding.

En van welk idee wordt de wereld dan wel echt beter naar mijn idee, en dat van de rest van de jury, én van de ruim 3600 mensen die via onze site een stem uitbrachten? Bestel KIJK 12/2016 en kom erachter.


Meer Artikelen