Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
In een video van het Duitse Rheinmetall pronkt de Keiler Next Generation, een superefficiënte doorbraaktank die snel een mijnenveld kan doorkruisen.
“De Duitse Keiler gebruikt net als een aantal andere doorbraakvoertuigen kettingen die aan een as vastzitten. Doordat die as ronddraait, meppen de kettingen met veel geweld op de grond. Alle begraven explosieven gaan hierdoor af.” Dit kon je lezen in een verhaal over het ruimen van landmijnen in KIJK 1/2024. Maar dat is nu achterhaald. Het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall heeft een nieuwe versie gepresenteerd: Keiler Next Generation, of kortweg Keiler NG.
Waar de Keiler nog een omgebouwde versie van de vrij oude Amerikaanse M48 Patton-tank was, is de Keiler NG gebaseerd op de Kodiak, een doorbraaktank die Nederland gebruikt. En de Kodiak is op zijn beurt een omgebouwde Leopard 2-tank. Deze Duitse gevechtstank wordt gezien als een van de beste ter wereld. Met een topsnelheid van bijna 70 kilometer per uur, het vermogen om hellingen van 60 procent te beklimmen, en de mogelijkheid om brede geulen te overbruggen, is de Leopard 2 breed inzetbaar.
Lees ook:
- Hoe ruim je landmijnen tijdens een oorlog?
- Video: VS ontketenen autonome tank met gloeiende groene ogen
Mijnploeg
De kettingen van de oude Keiler hebben bij de Next Generation plaatsgemaakt voor een mijnploeg. Dit stuk gereedschap is ruim 4 meter breed, ploegt de grond om en schuift zo alle mijnen in het veld opzij. En dat gaat volgens Rheinmetall snel: de tank doorbreekt 250 meter per minuut. Via het schoongeveegde pad kunnen vervolgens troepen veilig het mijnenveld oversteken.
De Keiler NG beschikt overigens ook over spoel die een aantal meter voor de tank een magnetisch veld uitzendt. Moderne mijnen gaan hierdoor af, nog voordat de tank in de buurt is. De ploeg hoeft dan alleen nog de exemplaren die niet zijn afgegaan aan de kant te schuiven.
Die mijnenploeg is ook te verwisselen voor een dozerblad, een groot schuifblad waarmee de Keiler NG andere anti-tankobstakels, zoals diepe geulen of steile heuvels, kan afbreken. Maar het gereedschap is ook te gebruiken om juist dat soort obstakels te maken voor de vijand.
Exploderende kabel
Tot zover lijkt de nieuwe Keiler erg op de Kodiak, die Nederland dus gebruikt. Maar de tank heeft nog een spectaculaire extra functie (zie video onder dit artikel). Rheinmetall noemt het een ‘Plofadder’; een lange ‘kabel’ van explosieven. Die wordt in een rechte lijn over het terrein voor het voertuig geschoten. Door ze vervolgens te laten exploderen, ontploffen alle mijnen links en rechts van de kabel en is een stuk terrein van 9 meter breed en 160 meter lang mijnvrij.
Een mijnenveld wordt vaak bewaakt door vijandelijke troepen, het veld ruimen is daardoor een gevaarlijke taak, zelfs voor een zwaar bepantserde tank. Daarom beschikt de Keiler NG over een aantal beveiligingssystemen. Zo kan hij snel rookbommen afvuren waardoor het kostbare voertuig minder goed te zien is, en is hij uitgerust met een machinegeweer.
Toekomstige updates
Voor nu zijn er nog twee bemanningsleden nodig om de Keiler NG te besturen, maar Rheinmetall hoopt dat toekomstige versies volledig op afstand bestuurd kunnen worden. Het bedrijf wil ook een Active Protection System toevoegen. Zo’n systeem kan met radars en optische sensors detecteren of er projectielen op de tank worden afgevuurd. Als die op ramkoers liggen, vuurt het systeem automatisch een kleinere onderscheppingsraket af, waardoor het projectiel van de vijand in de lucht ontploft voordat het de tank kan raken. Een prettige toevoeging dus.
Bekijk de Keiler NG in actie:
Bron: Rheinmetall