Lichtgevend cement als straatverlichting

KIJK-redactie

21 juni 2016 09:00

lichtgevend cement

Onderzoekers uit Mexico hebben een manier gevonden om glow-in-the-dark-cement te maken.

Het kostte negen jaar werk, maar José Carlos Rubio heeft bewezen dat het mogelijk is: fosforescerend cement. De Mexicaanse wetenschapper ontwikkelde met zijn team materiaal dat wegen kan verlichten zonder dat daar elektriciteit voor wordt gebruikt.

Lichtgevend cement

Een glow-in-the-dark-weg; het klinkt je misschien bekend in de oren. Kunstenaar Daan Roosegaarde kwam immers al eerder met een lichtgevend fietspad, gemaakt van fosforescerende tegels. Een schitterende vinding, maar toch bestaan er wereldwijd maar een handvol wegen van dit soort materiaal. Vanwege de microscopische structuur was het namelijk niet mogelijk om bouwmaterialen zoals cement, beton of baksteen fosforescerend te maken.

Maar nu zijn wetenschappers van de Michoacan-universiteit erin geslaagd om cement lichtgevend te maken. Dit was vooral een moeilijke opgave doordat cement niet doorschijnend is. Maar door verschillende stoffen bij de productie van cement toe te voegen, wijzigden de wetenschappers de optische eigenschappen van het materiaal en konden ze het fosforescerend maken.

Twaalf uur

Het fosforescerende cement absorbeert energie van straling, zoals ultraviolet licht van de zon. Als het donker is, kan het materiaal vervolgens ongeveer twaalf uur lang gloeien. Ook op bewolkte dagen is het cement in staat om genoeg energie op te nemen, zeggen de onderzoekers.

Verder claimen de Mexicaanse wetenschappers dat het bouwmateriaal erg duurzaam is. Veel fosforescerende materialen zijn gemaakt van plastic en hebben door de invloed van ultraviolette straling een levensduur van ongeveer drie jaar. Het nieuwe cement is echter bestand tegen deze straling en gaat ongeveer honderd jaar mee.

Gips

Carlos Rubio en zijn team houden het niet bij lichtgevend cement. De wetenschappers willen een hele reeks van fosforescerende materialen ontwikkelen en werken onder meer aan glow-in-the-dark-gips.

Bronnen: ScienceAlert, Scientific American