Om tankervliegtuigen wat minder kwetsbaar te maken, heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer er eentje ontworpen met het uiterlijk van een B-2 bommenwerper.
Het voordeel van tankers is dat ze de actieradius van ‘gewone’ gevechtsvliegtuigen als een F-16 en de F-35 met ruim de helft kunnen vergroten. Nadeeltje is dat die tankers eigenlijk niet veel meer dan omgebouwde vrachtvliegtuigen zijn en dus op vijandelijke radarschermen oplichten als een rode Mini Cooper op een sneeuwvlakte.
Daarom wil de Amerikaanse marine stealthy vliegtuigen en riep daarvoor het MQ-25 Stingray-project in het leven. Skunk Works, de ‘sectie stiekum’ van Lockheed Martin, heeft voor dat project een ontwerp gemaakt.
Onbemand en onzichtbaar
Afgezien van het feit dat-ie vrijwel onzichtbaar is voor vijandelijke radarsystemen, heeft de Stingray ook het voordeel dat hij vanaf een vliegdekschip kan opstijgen en er ook weer op kan landen. (Starten en landen vanaf zee zit er met een gewoon tankervliegtuig niet in.)
Verder kan hij zo’n 11.000 liter vliegtuigbrandstof meenemen en in een straal van zo’n 900 kilometer rond het schip opereren. En… de Stingray wordt onbemand. Dus als hij toch een keer door een vijandelijk vliegtuig of luchtafweersysteem onder vuur wordt genomen, vallen er in ieder geval geen menselijke slachtoffers.
De MQ-25 is overigens niet de enige tankerdrone die de Amerikaanse marine gaat testen. Boeing heeft in samenwerking met General Atomics een eigen versie afgeleverd, de T-1 (foto hieronder).
Verwacht wordt dat de marine in september van dit jaar een keuze gaat maken. De eerste nieuwe tankers zouden dan al rond 2025 operationeel inzetbaar moeten zijn.
Bron: Popular Mechanics
Beeld: Lockheed Martin
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!