DARPA geeft opdracht voor bouw superdrones

André Kesseler

16 februari 2021 14:00

LongShot

Nu de Amerikanen in de lucht langzaam maar zeker worden ingehaald door andere landen, slaan ze een nieuwe weg in.

In KIJK 11 van vorig jaar lieten we je al kennis maken met het Amerikaanse Skyborg-project. Dat moet niet alleen zorgen voor een nieuwe generatie toestellen met nog betere sensors, camera’s en wapensystemen, maar vooral met kunstmatige intelligentie. De robotvliegtuigen krijgen meer autonomie en dat alles moet leiden tot een samensmelting van bemande en onbemande vliegtuigen, waarbij de laatste een soort kamikaze-rol krijgen. DARPA, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, heeft Project LongShot gestart om daar uitvoering aan te geven.

Lees ook:

Vorig jaar kwam Boeing al met de eerste artist impressions van hoe zo’n onbemande wingman eruit zou kunnen zien.

LongShot

Het doel van LongShot is om tot een ontwerp te komen van de nieuwe generatie, slimme drones die ervoor moeten zorgen dat de peperdure bemande toestellen als de F-35 en F-22 letterlijk en figuurlijk buiten schot blijven. Vliegtuigbouwers General Atomics, Lockheed Martin, en Northrop Grumman hebben van DARPA de opdracht gekregen om een toestel te ontwerpen dat bijvoorbeeld vanaf een jachtvliegtuig of een bommenwerper kan worden gelanceerd. Vervolgens worden ze, aangestuurd door bemande jachtvliegtuigen, vooruit gestuurd om vijandelijke toestellen en gronddoelen uit te schakelen.

Inhaalrace

Door bestaande raketten onder onbemande toestellen te hangen, wordt het bereik ervan als het ware vergroot. En dat is nodig, want vooral China en Rusland werken aan versies die op steeds grotere afstanden doelen uit kunnen schakelen. De Chinese PL-15 en de Russische Vympel R-37M R-37 luchtdoelraketten kunnen dat bijvoorbeeld nu al op 200 kilometer afstand. En dat terwijl de veelgebruikte ‘westerse’ AIM-120 Amraam blijft steken op een bereik van zo’n 160 kilometer.

Chinese PL-15 langeafstandsraketten onder een Chengdu J-20 stealthvliegtuig.

Om dat gat te dichten, zou een F-15EX of een F-35 twee LongShots vooruit kunnen sturen die elk gewapend zijn met Amraam-raketten en dus bijna net zo gevaarlijk zijn als het bemande toestel.

Zure gedachte

DARPA-programmamanager Paul Calhoun zegt daarover: “Het LongShot-programma verandert de manier waarop luchtgevechtsoperaties worden uitgevoerd door een onbemand, in de lucht gelanceerd voertuig in te zetten dat de huidige geavanceerde lucht-luchtwapens kan gebruiken. LongShot gaat de traditionele ontwikkeling van steeds betere wapens doorbreken met een nieuwe manier om gevechtscapaciteit te kunnen leveren.”

Je zou dat uit kunnen leggen als: “We worden ondanks gigantische defensie-uitgaven ingehaald door onze potentiële vijanden. Daar kunnen we niks aan doen en dus proberen we deze noodsprong.” Maar misschien is dat een wat te zure gedachte.

Bronnen: DARPA, Popular Mechanics

Beeld: DARPA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Tech