Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Google werkt aan een systeem voor videobellen dat je het gevoel moet geven echt met je gesprekspartner in één ruimte te zijn.
Tijdens deze coronacrisis was het fysiek bijwonen van een vergadering haast onmogelijk. Gelukkig waren daar diensten als Zoom en Teams, die het toch mogelijk maakten om vanuit huis te sparren met je collega’s. Hoewel dit al iets persoonlijker voelt dan bellen, kan het nog ‘echter’, vindt Google. En daarom komt de techgigant nu met Project Starline.
Lees ook:
3D-kaart
Kort gezegd tracht Google met Project Starline een nieuw systeem voor videobellen te ontwikkelen dat diepte kan simuleren. Zo voelt het alsof je collega, vader, moeder, broer, vriend of vriendin echt tegenover je zit. Het bedrijf onthulde het plan deze week tijdens I/O, een conferentie waar het zijn nieuwste software en hardware presenteert.
Het systeem bestaat uit een soort chat booth (zie foto hieronder) met meerdere videocamera’s die vanuit verschillende hoeken filmen. Een dieptecamera maakt bovendien een 3D-kaart van je. De data die al deze camera’s verzamelen, worden vervolgens gecomprimeerd en via het internet verzonden naar het systeem van jouw gesprekspartner. Op zijn of haar scherm verschijnt een beeld van jou.
De gebruikers hebben geen speciale bril nodig om diepte in deze reconstructie te zien. Google wil namelijk geavanceerde schermen bouwen, die het bedrijf ‘light field displays’ noemt, die dat klusje voor een deel op zich moeten nemen. Verder maakt het systeem naast de camera’s gebruik van machine learning en ruimtelijke audio.
Toekomstmuziek
Google heeft, behalve de aankondiging om later dit jaar met meer nieuws over het Project Starline te komen, weinig losgelaten over het verder uitrollen van het systeem. Of het ooit tot een product komt voor de ‘gewone consument’ is dan ook nog niet duidelijk. De technologie is daar nu in ieder geval nog te duur voor.
Wel test het bedrijf de chat booth al in verschillende Google-kantoren en zoekt het partners – in de gezondheidzorg en de media – die het systeem willen uitproberen. Maar voor jou en mij klinkt het voorlopig nog als toekomstmuziek.
Bronnen: RTL Nieuws, Gizmodo