Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
We hebben nog even, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat Nederland van het gas af gaat. Een Brits bedrijf heeft mogelijk een goed alternatief.
Volgens Milieucentraal verbruikt zo’n 95 procent van alle woningen aardgas voor verwarming, warm water en koken. En samen zijn ze goed voor 15 procent van de totale CO2-uitstoot in ons land.
De overheid wil dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn en er zijn allerlei manieren om die energietransitie rond te krijgen. Met duurzame energie aangedreven elektrische warmtepompen bijvoorbeeld, stadsverwarming, infraroodpanelen… Maar als het aan een Brits bedrijf ligt, komt er daar nog eentje bij: een verwarmingsketel met een soort ingebouwde magnetron.
Lees ook:
- Leger VS wil anti-drone magnetron
- Drie alternatieve verwarmingsmethodes
- Op pad met een draagbare magnetron
Magnetron
Het bedrijf heet Heat Wayv. De verwarmingsketel die ze ontwikkelen is ongeveer even groot als een normale gasketel, maar is in plaats van een brander voorzien van een tien meter lang buizenstelsel waar water doorheen wordt gepompt. Vaste magnetronelementen op verschillende plekken rond die buis warmen het water op met een elektrisch vermogen dat grofweg gelijk is aan dat van een elektrische oven.
Volgens de ontwikkelaars haalt de boiler een efficiëntie van 84 procent bij het omzetten van elektriciteit in warm water, en wordt nog eens 12 procent van de afvalwarmte gerecycled. Het totaal zou dan dus op een rendement van 96 procent uitkomen. Het water kan vervolgens door bestaande radiatoren worden gepompt of naar kranen en douches en baden.
4000 euro
Het bedrijf bouwt op dit moment de eerste prototypes van de ‘magnetron’ en verwacht ze eind 2022 in woningen te kunnen testen. Als dat allemaal goed gaat, kunnen in 2024 de eerste echte ketels worden geplaatst. De prijs: een kleine 4000 euro per ketel. Dat is, als het klopt wat het bedrijf beweert, iets duurder dan een nieuwe gasgestookte ketel, maar veel goedkoper dan veel andere opties. En ‘haalbaarder’ dan bijvoorbeeld een omschakeling naar waterstof gestookte ketels.
Stroomtekort?
Een van de oprichters van Heat Wayv, Paul Atherton, zegt in een interview met de Britse krant The Guardian: “Het mooie van onze magnetronketel is dat hij volledig compatibel is met bestaande radiatoren.” Atherton wil zich in eerste instantie richten op de 170.000 nieuwe Britse woningen die elk jaar worden gebouwd en die vanaf 2025 geen gasketels meer mogen installeren.
Probleem is dan nog wel; stel dat we ook in ons land massaal overstappen op het elektrisch verwarmen van onze huizen, hoe gaan we al die stroom dan ‘groen’ opwekken? Gelukkig hebben we nog een paar jaar om daar over na te denken.
Bronnen: Heat Wayv, The Guardian
Beeld: Heat Wayv