Wat gebeurde er toch met vlucht MH370? Het eindrapport dat de Australische autoriteiten naar buiten brachten, geeft weinig antwoorden.
Maar liefst 239 mensen waren aan boord van de Boeing 777 van Malaysia Airlines toen hij opsteeg in Kuala Lumpur en richting Peking vloog. Maar op 8 maart 2014 verdween de Boeing van de radar. In 2015 en 2016 spoelden op eilanden in de Indische Oceaan brokstukken aan van het vliegtuig. Vermoedelijk is het toestel dus neergestort in de Indische Oceaan, maar het hoe en waarom lijkt voor altijd een mysterie te blijven.
Dat kan veranderen als er meer onderdelen van de Boeing 777 worden teruggevonden, maar begin dit jaar werd de zoektocht na 1046 dagen beëindigd, tot grote teleurstelling van de nabestaanden van de 239 passagiers. En ook het onderzoek van een internationale commissie, dat dinsdag is gepresenteerd door de Australische Raad voor Transportveiligheid (ATSB), zorgt niet voor meer duidelijkheid.
131 miljoen euro
In dit eindrapport laten de onderzoekers weten het te betreuren dat ze het toestel en de slachtoffers niet terug konden vinden. De ATSB meldt verder dat het onacceptabel is dat een toestel anno nu zomaar van de radar kan verdwijnen zonder dat er is vast te stellen wat er mee kan zijn gebeurd. De Raad dringt dan ook aan op het ontwikkelen van systemen waarmee vliegtuigen beter te traceren zijn.
Australië zal de zoektocht overigens pas voortzetten als er nieuw bewijs komt. De nabestaanden van de 239 reizigers die met Vlucht MH370 meegingen, laten het er overigens niet bij zitten. Ze willen een privébedrijf inhuren om te blijven zoeken. En geef ze eens ongelijk…
Bronnen: Australian Government (PDF), Washington Post, Fortune
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!