Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Het koelen van datacenters kost veel energie. Microsoft komt met een verrassende en, naar eigen zeggen, duurzame oplossing.
Datacenters hebben het er maar druk mee. Dagelijks moeten ze de foto’s die we op sociale media plaatsen, de speurtochten die we op Google ondernemen en de eindeloze stroom aan filmpjes die we op YouTube bekijken, verwerken. Je kunt je voorstellen: zulke ‘fabrieken van het digitale tijdperk’ gebruiken veel elektrisch vermogen én produceren daarbij een hoop warmte. Het koelen van die dataservers kost daarom ook veel energie. Microsoft heeft een duurzamere methode bedacht: servers in een bad plaatsen met een kokende vloeistof.
Lees ook:
Onder water versus onderdompelen
Microsoft staat inmiddels bekend om zijn ongebruikelijke manieren van dataservers koelen. Zo liet de digitale grootmacht in 2018 voor de kust van de Schotse Orkney-eilanden een container met 864 servers in de Noordzee zakken. Op die manier bleven de servers op natuurlijke wijze koel. Het onderzeese datacenter diende als testcase.
De nieuwe onderdompelmethode wordt niet op de bodem van de zee uitgevoerd. Microsoft plaatst zijn servers in een tank gevuld met een vloeistof die een kookpunt van slechts 50 graden Celsius heeft. De servers geven hun warmte af aan de vloeistof die dan begint te koken. Hierbij ontstaat damp die condenseert zodra het in contact komt met een gekoelde condensator in het tankdeksel. De gecondenseerde druppels regenen neer op de ondergedompelde servers, waardoor een gesloten koelsysteem ontstaat.
Op volle kracht
Doordat de vloeistof zo’n lage kooktemperatuur heeft, kunnen de servers continu op volle kracht werken zonder risico op uitval door oververhitting. En dankzij het gesloten systeem bespaart deze manier van koelen energie én water. Datacenters worden namelijk meestal gekoeld met lucht die op zijn beurt de hoge temperatuur kwijt kan lozen in grote hoeveelheden water.
De onderdompelmethode bevindt zich nog in de testfase. Microsoft onderzoekt in Redmond, Washington de aanpak in eerste instantie op kleine schaal, met plannen om in de toekomst het aantal servers dat wordt ondergedompeld op te schroeven.
Bronnen: Microsoft, New Atlas, The Verge
Beeld: Microsoft