Slimme technologie als wapen tegen kindersterfte

KIJK-redactie

01 juni 2021 09:00

kindersterfte

Artsen hebben een slim en levensreddend monitoringssysteem ontwikkeld dat alarm slaat als de gezondheid van een kind op de kinderafdeling verslechtert.

In veel Afrikaanse ziekenhuizen zijn de babyafdelingen stampvol door een tekort aan geld, waardoor er niet genoeg medisch apparatuur en zorgpersoneel is. De weinige artsen en verplegers die er werken, hebben het zó druk dat ze geen tijd hebben om ook nog bloeddruk- en hartslagcontroles van baby’s uit te voeren. Hierdoor sterven zuigelingen onnodig.

Beste Tech-idee

GOAL 3 wil aan deze misère een eind maken. De start-up heeft een betaalbare monitor ontwikkeld die medische gegevens direct doorgeeft aan een tablet die, dankzij een algoritme, herkent of er iets loos is. Door dat op tijd te constateren, kunnen kinderlevens worden gered. Hiervoor ontving de start-up vorig jaar de publieksprijs van het Beste Tech-idee van KIJK.

Nu heeft GOAL 3 bekendgemaakt dat het systeem onder leiding van het Amsterdam Institute for Global Health & Development (AIGHD) verder wordt ontwikkeld. Dit zogeheten IMPALA-project is een samenwerking tussen GOAL 3, de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, het LUMC én onderzoekers in Malawi en Engeland.

Tegen kindersterfte

Het doel van het consortium is om een slim monitoringssysteem voor kinderen door te ontwikkelen dat goed werkt in ziekenhuizen met beperkte middelen. De robuuste monitor is eenvoudig in gebruik en meet vitale waarden zoals de hartslag, ademhaling en zuurstofsaturatie. Dit gebeurt onder andere via een gebruiksvriendelijke en zeer gevoelige druksensor die onder het matras wordt geplaatst. De signalen van deze en andere sensoren worden verwerkt door algoritmen die veranderingen in vitale functies automatisch herkennen. Hierdoor kunnen kritieke aandoeningen eenvoudiger en eerder worden opgespoord en kunnen levensreddende handelingen worden verricht.

“Het op tijd detecteren van kritieke omstandigheden is essentieel om kinderlevens te redden”

Lab-op-een-chip

Een andere innovatieve oplossing die in de IMPALA-studie wordt getest en doorontwikkeld, is het lab-on-a-chip-systeem van het Imperial College London, een accurate biomarker-test op basis van één druppel bloed. Daarmee kan een arts in enkele minuten zien of een patiënt een infectie heeft met een virus, een bacterie of een parasiet. In combinatie met het IMPALA-monitoringssysteem kan deze marker de diagnose en behandeling in lage-inkomenslanden sterk versnellen en verbeteren.

Hoofdonderzoeker Job Calis (Amsterdam UMC), die enige tijd op de kinder-IC in Malawi heeft gewerkt, zegt erover: “Het op tijd detecteren van kritieke omstandigheden is essentieel om kinderlevens te redden. Tijdens mijn werk in Malawi heb ik gezien dat kinderen onnodig overlijden doordat de huidige monitoringssystemen ontbreken of niet toepasbaar zijn.”

De slimme monitor

Om ervoor te zorgen dat het systeem goed aansluit bij de wensen, robuust is en onder alle omstandigheden blijft werken, ontwikkelt het Nederlandse technologiebedrijf GOAL 3 de IMPALA-monitor samen met onderzoekers van de Universiteit van Malawi.

Bronnen: persbericht, GOAL 3

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!