Vlaamse onderzoekers hebben een handig robotsysteem ontwikkeld dat een uitgevallen robot direct vervangt.
Hoe handig zou het zijn wanneer elke robot die stukgaat een back-up heeft? Op deze manier heeft het kapotgaan zo min mogelijk impact en kan alles doorgaan zoals het was. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel komen hier met een nieuw multi-robotsysteem aardig dicht bij in de buurt. Zij ontwikkelden robotjes die meerdere back-ups hebben. Kan een robot een taak niet in zijn eentje aan? Prima, dan fuseert hij gewoon met de rest. Is er een bot uitgevallen? Geen probleem, dan wordt deze direct vervangen door een ander.
Het brein
In het nieuw ontworpen multi-robotsysteem is er een robot die hét brein is, zodat hij zijn collegae kan aansturen. Met behulp van WiFi verzamelt het brein gegevens van de andere robots en kan ze controleren als ze in zijn buurt komen. Op deze manier kunnen de robots samen als één bot een taak uitvoeren die ze los van elkaar niet aankunnen.
Wanneer de robotjes het brein loslaten, en dus niet meer één robot zijn, dan gaan ze gewoon weer hun eigen gang met hun eigen controlesysteem. Met andere woorden: het brein is erg flexibel en kan zich uitbreiden of juist inperken. En wanneer een botje niet goed meewerkt of kapot is, kan de multi-robot deze eenheid verwijderen. Ook als deze bot de leider zelf is, want dan wordt hij gewoon vervangen door een andere robot.
Hiërarchie
Deze opzet werkt goed dankzij een geïntegreerde kaart die de robotjes hebben en met elkaar delen. De kaart beschrijft een soort hiërarchie, waarin de rangorde van elke robot staat. Wanneer de leidende bot stopt met functioneren dan kunnen de anderen zien waar zij staan op de hiërarchische ladder en zodoende kan de nieuwe leider worden aangewezen.
Er kleeft alleen een nadeel aan het multi-robotsysteem, en dat is dat de botjes moeten worden geprogrammeerd om ze te vertellen hoe ze zich samen moeten voegen. Maar dat is dan ook de volgende stap die het onderzoeksteam wil gaan zetten. Daarnaast zijn de robots, waarmee nu is getest, erg simpel en ook dat zien de onderzoekers in de toekomst graag anders.
Bronnen: Nature Communications, The Verge, Live Science
Beeld: Marco Dorigo en Nithin Mathews
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!