Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Zo’n veertigduizend Nederlandse militairen in het nieuw steken doe je niet zomaar. Toch is Defensie daar onder de naam Soldier TRansformation OnGoing – kortweg STRONG – dit jaar mee begonnen. Tussen nu en 2025 moet alle gevechtsuitrusting ‘binnen de armlengte’ van de militair worden vervangen.
Het is druilerig weer en over de appèlplaats waait een guur windje. Het lijkt de in camouflagepakken gestoken mannen en vrouwen op de De Ruyter van Steveninck-kazerne in Oirschot niet te deren. Ze wachten rustig op hun beurt. Elk kwartier verdwijnen twee van hen in de opgestelde trailer. Hun twee voorgangers lopen er aan de achterkant weer uit.
In de ‘meetkeet’, zoals de mobiele paskamer op de werkvloer genoemd wordt, nemen medewerkers hun lichaamsmaten nauwkeurig op. Daarna passen de militairen het nieuwe model helm en gevechtsvest. “Die helm zal een verademing zijn”, stelt een korporaal, terwijl hij zijn hoofd buigt. “De oude helm schoof snel naar voren, wat vooral bij een liggende schiethouding heel irritant is.” Bovendien passen gehoorbeschermende oorkappen er beter onder.
Een stuk veiliger dus. Ook het scherfvest wordt uitvoerig getest. “Het heeft een steunband die op de heupbotten precies goed moet zitten”, legt de korporaal uit. “Het oude vest rustte alleen op de schouders. Dit is veel comfortabeler.” De militairen kiezen een maat en lopen weer naar buiten. Ze hebben zojuist de eerste stap naar hun nieuwe uitmonstering gezet. Later dit jaar moeten ze hun voeten nog laten opmeten voor een nieuwe laars, want ook dat is maatwerk.
Dit is het begin van het artikel ‘Militair maatwerk’ te vinden in KIJK 10/2021. Deze editie ligt in de schappen vanaf 16 september tot en met 13 oktober.
Meer informatie:
- Defensie: STRONG: Soldier Transformation OnGoing
- Ministerie van Defensie: Informatie over nieuwe kleding en uitrusting
- Defensie Platform: Eenheidsgewijze verstrekking nieuwe uitrusting van start
- KIJK: Acht militaire dingen die leken fout zeggen
Tekst: Wouter Helders
Beeld: SGT. CINTHIA NIJSSEN/ MEDIACENTRUM DEFENSIE