Slecht nieuws voor fietsendieven

André Kesseler

22 juli 2020 12:00

onsnijdbaar materiaal

Onderzoekers van de Britse Durham Universiteit en het Duitse Fraunhofer Institut hebben een materiaal ontwikkeld dat ‘onsnijdbaar’ zou zijn.

Het materiaal heeft slechts 15 procent de dichtheid van staal en de wetenschappers noemen het Proteus. Wat hen betreft zou dat kunnen leiden tot onverwoestbare sloten voor onder meer fietsen en motoren, maar ook tot nieuwe lichtgewicht bepantsering en kogelwerende vesten.

Lees ook:

Ter inspiratie werd goed gekeken naar de cellulair opgebouwde schil van grapefruits en naar de sterke schelp van onder meer weekdieren. Dat leidde uiteindelijk tot een mix van cellulair opgebouwd aluminium en keiharde bolletjes keramiek.

Opmars gestuit

Een boor of een slijpschijf kan een eind doordringen in het aluminium, maar de opmars wordt dan al snel gestopt als het gereedschap op de bolletjes stuit. De trillingen die daardoor ontstaan, maken boor- of snijgereedschap binnen de kortste keren bot. Bovendien vult het keramische stof de gaatjes tussen de aluminium ‘cellen’, waardoor het materiaal als het ware nog harder wordt.

Waterjets

Dat geldt overigens niet alleen voor slijpschijven en boren, maar ook voor waterjets die onder hoge druk allerlei materialen kunnen snijden. Nu zullen er niet veel fietsendieven zijn die met zo’n apparaat rondlopen en de waterstraal wordt niet bot, maar de keramische bolletjes zorgen er wel voor dat de straal als het ware afketst. Daardoor is Proteus ook op die manier heel lastig te snijden.

Fijne deeltjes

Stefan Szyniszewski, assistent-professor Toegepaste Mechanica aan de Durham Universiteit voegt toe: “Het keramiek dat we in het flexibele materiaal hebben ingebed, is gemaakt van zeer fijne deeltjes die sterker worden als een boor of een slijpschijf erdoorheen probeert te komen. Vergelijk het maar met een zandzak die een kogel tegenhoudt.”

Volgens Szyniszewski zijn er voor het nieuwe materiaal heel veel toepassingen te bedenken; onder meer in de beveiligings- en veiligheidsindustrie. Inmiddels is de patentaanvraag voor Proteus ingediend en wordt gezocht naar een commerciële partner om het nieuwe materiaal op de markt te kunnen brengen.

Bronnen: Scientific Reports, Durham University, New Atlas

Beeld: Fraunhofer Institut