Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Deze maand ondergaat de kaartendienst van Google een metamorfose: met behulp van een algoritme wordt hij kleurrijker en gedetailleerder.
Gratis navigeren van A naar B, de plaats van bestemming alvast verkennen in Street View of op zoek naar een nieuw restaurant. Het kan allemaal in Google Maps. Sinds de introductie van de online routekaart vijftien jaar geleden, heeft het bedrijf – naar eigen zeggen – gedetailleerde satellietbeelden van zo’n 98% van onze planeet.
Al dit beeldmateriaal zal Google nu gebruiken om Maps deze maand in een nieuw jasje te steken. Het bedrijf belooft op zijn blog meer details en een kleurrijkere kaart voor een realistischer beeld.
Lees meer:
Kleurpalet
Het kleurpalet wordt uitgebreid met een range van heldere, levendigere kleuren. Tot nu kende de kaart slechts drie kleuren: groen voor parken en natuurgebieden, blauw voor water en witgrijs voor ‘normaal land’, waaronder steden. De nieuwe kleuren moeten het voor de gebruiker makkelijker maken verschillende gebieden te onderscheiden. Zelfs besneeuwde bergtoppen en ijs krijgen nu een plekje op de kaart.
Slim algoritme
Met een zogeheten color imaging-algoritme worden de satellietbeelden vertaald naar een kleurrijke kaart. De natuurlijke kenmerken van gebieden worden automatisch gekoppeld aan een specifieke kleur. Zo wordt een dichtbegroeid bos geclassificeerd als donkergroen, terwijl een gebied met struikgewassen een lichtgroene kleur krijgt.
Op die manier wordt bijvoorbeeld het landschap van IJsland een stuk veelzijdiger. Zo zijn verschillende soorten vegetatie zichtbaar en spat de gigantische ijskap Vatnajökull (nu in het wit) van de kaart.
Stedelijke make-over
Ook op kleine schaal, binnen de woongebieden, voert Google vernieuwingen door. De straten worden nauwkeuriger en op schaal weergegeven, maar ook trottoirs en oversteekplaatsen voor voetgangers zullen worden toegevoegd. Vooral voor mensen in de rolstoel of met kinderwagens is dit een uitkomst. Grote steden als New York, San Francisco en Londen krijgen als eerst een make-over, maar langzaam zal deze feature uitrollen voor de rest van de wereld.
Bronnen: Google blog, ARS technica, de Ingenieur