Reis je in 2020 af naar Australië? Dan zou je geen paspoort meer nodig hebben om het land binnen te komen.
The future is near. Het Australische Department of Immigration and Border Protection wil de controle op vliegvelden heel anders laten verlopen. Voor het jaar 2020 hoeft 90 procent van de reizigers zijn paspoort niet meer te laten zien, maar worden ze geïdentificeerd door middel van biometrische technologie die gezichten, irissen en vingerafdrukken herkent.
Gang
Althans, dat is het beoogde plan. Hoe de Australiërs dit willen realiseren, is nog niet precies bekend. Maar hoofd grensveiligheid John Coyne ziet het als volgt voor zich: reizigers kunnen door een gang lopen in plaats van poortjes. In deze gang worden hun biometrische eigenschappen gescand zonder dat ze hoeven te stoppen.
Ze weten overigens al wel hoeveel geld het systeem ongeveer zal kosten: 94 miljoen dollar. En ze hopen in juli een pilotprogramma op poten te zetten op de luchthaven Canberra. Maart 2019 moet het project zijn afgerond.
Privacy
En hoewel de voordelen van een dergelijk systeem duidelijk zijn – minder lange wachtrijen, minder personeel nodig en dus goedkoper – is niet iedereen blij met het idee. Zo geeft hoogleraar Biometrie Katina Michael aan het ethisch niet correct te vinden als persoonlijke data zomaar worden gescand, zonder dat erom wordt gevraagd. Iets dat bij het laten zien van je paspoort wel gebeurt.
Ook is Michael bang dat deze data gevoelig zijn voor diefstal. “Ik geloof het niet dat je data veilig zijn”, vertelt de hoogleraar aan The Guardian. Ze benadrukt hierbij dat we steeds meer horen over datalekken en is bang dat onze persoonlijke gegevens snel op straat komen te liggen door deze futuristische systemen op de vliegvelden.
Veiligheidsexpert Patrick Gray denkt niet dat het plan van de Australiërs veel verandering met zich meebrengt. “Vliegvelden zijn al tijden de meest beveiligde plekken op aarde. We hoeven ons pas zorgen te maken over biometrische systemen wanneer iemand voorstelt ze in te bouwen in beveiligingscamera’s op publieke plekken, zonder dat we weten waarvoor deze informatie zal worden gebruikt.” En zo ver is het volgens Gray nog lang niet.
Bronnen: The Guardian, Gizmodo
Beeld: James Leynse/Corbis via Getty Images