Onderzoekers maken buigbaar beton

Laurien Onderwater

05 maart 2020 14:52

buigbaar beton

Bij het proces komt geen cement kijken. Dat zou een hoop energie besparen en tot een verminderde koolstofdioxide-uitstoot leiden.

Beton is het meest toegepaste materiaal in de bouw, omdat het natuurlijk ijzersterk is. Maar het bouwmateriaal is ook onbuigzaam. En die eigenschap kan nog weleens onhandig zijn, in aardbevingsgebieden bijvoorbeeld waar gebouwen een hoop te verduren krijgen. Om die reden wordt al enige tijd onderzoek gedaan naar buigbaar beton. Een team van wetenschappers van de Swinburne University of Technology in Melbourne meent hier nu hét recept voor te hebben ontwikkeld.

Lees ook:

Cementvrij

Het is dus niet de eerste keer dat een groep onderzoekers buigbaar beton tracht te maken. De vorige recepten bevatten echter allemaal nog cement; de lijm die alles bij elkaar houdt. Het maken van cement vereist hoge temperaturen, met als gevolg dat enorme hoeveelheden energie nodig zijn. En hierbij komen veel broeikasgassen vrij.

Als je bedenkt dat de cementindustrie drie keer vervuilender is dan de burgerluchtvaart, is het spul weglaten geen slecht idee. Dat is het onderzoeksteam gelukt door het beton te maken van industriële afvalproducten, waaronder vliegas. Dit is de as die in de lucht wordt afgegeven als onder andere steenkool wordt verbrand.

Grote kans dat de onderzoekers dat hebben afgekeken van de Romeinen, die erom bekend staan hun gebouwen en wegen zo vernuftig te maken dat veel ervan nog altijd bestaan. Deze mensen gebruikten duizenden jaren geleden al vulkaanas in hun cementmix.

Geopolymeer

Vliegas, een zogeheten geopolymeer, kan bij kamertemperatuur worden uitgehard, waardoor het veel milieuvriendelijker is om te maken. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar geopolymeerbeton, waarbij cement is vervangen door industriële reststoffen. Maar nog nooit eerder is het ingrediënt gebruikt om beton buigzaam te maken.

Het nieuwe buigbare beton heeft twee grote voordelen. Ten eerste vereist de productie ervan veel minder energie en wordt er stukken minder koolstofdioxide uitgestoten (de onderzoekers spreken zelf over een reductie van 36 en 76 procent, respectievelijk). Ten tweede kan dit type beton meer spanning aan dankzij die geopolymeren. Het zal niet snel in stukken breken.

Bovenstaand onderzoek is een van de vele die worden gedaan om beton duurzamer te maken. Zo heeft de Nederlandse uitvinder Koos Schenk de Smart Liberator ontwikkeld; een machine die het bouwmateriaal voor 100 procent kan recyclen tot zijn essentiële componenten. Een duurzaam antwoord op de groeiende grondstoffenschaarste.

Bronnen: Construction and Building Materials, Swinburne University, New Atlas

Beeld: Swinburne University

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Tech