Hoe worden oude telefoons opgeknapt?

KIJK-redactie

15 februari 2018 08:59

refurbishing

Als je meubels, je kleding en je auto tweedehands mogen zijn, waarom zou je dan per se een splinternieuwe smartphone willen? Steeds meer mensen kiezen voor refurbished: een opgepoetst en opgelapt tweedehands mobieltje. KIJK onderzocht hoe refurbishing werkt.

Ouwe meuk is hip. Soms heet het ‘retro’ of ‘antiek’ of gewoon ‘tweedehands’, maar gebruikte spullen zijn hun slechte naam allang kwijt – zelfs als de muffe geur nog even blijft hangen. Niemand kijkt gek op als je kleding uit de jaren zeventig draagt of een tweedekontsbank in je woonkamer hebt staan. En bij auto’s of huizen is overname altijd al populair geweest.

We hoeven gewoon niet altijd het nieuwste van het nieuwste. Nou ja, tenzij het om telefoons gaat – dan is alleen het allerlaatste model goed genoeg.

Elke tweeënhalf jaar

Eigenlijk is dat best maf. Uit een enquête van de Consumentenbond blijkt dat smartphones gemiddeld iedere tweeënhalf jaar worden vervangen – en da’s nog royaal, want andere schattingen komen uit op iedere vijftien maanden – terwijl de toestellen dan bijna nooit kapot zijn.

Er wordt gewisseld omdat het mocht van de provider of omdat de verse modellen nieuwe snufjes hebben. Nog los van het feit dat alleen een heel select groepje mensen écht de verschillen weet tussen de iPhone 7 en de iPhone 8: de telefoons kunnen in principe veel langer mee.

Dit is het begin van het artikel iVintage te vinden in KIJK 3/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 februari tot en met 21 maart.

Tekst: Rik Peters

Meer informatie:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen