Robothand met fijne motoriek ontwikkeld

Annelies Bes

13 februari 2020 08:59

robothand KIMM

Knippen met een schaar of een glas water inschenken? Geen probleem. KIMM ontwikkelde een robothand die menselijke motoriek nabootst met speciale krachtsensoren.

Stel je voor: een huishoudrobot die een glaasje rode wijn inschenkt terwijl je met de voetjes omhoog op de bank ligt. Voor de ultieme ontspanning schuift de robot achter de piano en speelt een prachtig symfonie van Beethoven. Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar door snelle ontwikkelingen in roboticaland komen we steeds dichter bij dit scenario.

Om menselijke handelingen na te bootsen moet zo’n hand natuurlijk enorm soepele bewegingen kunnen maken. Daarnaast moet het objecten met de juiste kracht hanteren: je wilt niet dat de robot een kwetsbaar wijnglas fijnknijpt boven je broek. Het Korea Institute of Machinery & Materials (KIMM) heeft een robot ontwikkeld die dit soort dagelijkse klusjes uitvoert als een pro.

Lees ook:

Fijne motoriek

“’s Werelds sterkste robothand voor zijn gewichtsklasse”. Zo wordt de machine aangeprezen in het persbericht van de universiteit. De hand kan namelijk drie keer zijn eigen gewicht (van 1 kilogram) tillen. Volgens de onderzoekers maakt dit de hand lichter, maar ook sterker dan zijn concurrenten op de markt.

De robothand is ontwikkeld om verschillende objecten voor dagelijkse gebruik, zoals een schaar of waterfles, te gebruiken door “de fijne motoriek van de menselijke hand na te bootsen,” zegt hoofdonderzoeker Hyunmin Do, in een persbericht.

Het design van de robothand lijkt dan ook net een menselijke hand. Of nou ja, een hand waarvan er één vinger mist. De robothand telt zestien gewrichtspunten die elk los van elkaar kunnen bewegen, aangedreven door twaalf verschillende kleine motors die zijn verwerkt in de handpalm. Omdat de volledige besturing in de hand zit, kan deze ook makkelijk worden aangesloten op andere soorten robotarmen.

Krachtsensoren

Naast sterke, mobiele vingers is de machine ook voorzien van een aantal slimme sensoren om krachtmetingen te doen. Hiervoor zijn zogeheten multi-axis/torque sensors en ‘skin-type’ tactiele sensoren verdeeld over de vingertoppen, vingers en handpalm. Zodra de hand een object aanraakt, ‘voelt’ de robot hoeveel en in welke richting kracht moet worden uitgeoefend. Daarnaast meet de robot hoe deze kracht het best gelijkmatig verdeeld wordt over het contactoppervlak.

Het team verwacht dat de robothand waardevolle toepassingen kan hebben in verschillende industrieën, maar ook bij kan assisteren bij dagelijkse taken. Deze nieuwe technologie is dus een belangrijke stap in de richting van de huishoudrobot van de toekomst.

En ja, de robothand heeft al laten zien dat piano spelen geen probleem is (zie filmpje). Een prachtig symfonie is het zeker nog niet, maar het is toch best indrukwekkend hoe soepel de vingers over de toetsen glijden.

Robothand demonstreert pianospel © Korea Institute of Machinery and Materials (KIMM)

Bronnen: Eureukalert!, New Atlas

Beeld: Korea Institute of Machinery and Materials

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Tech