Robothuid merkt pijn op

Naomi Vreeburg

07 september 2020 16:00

pijn

Deze elektronische huid laat robots en protheses reageren op pijn. En hoe vreemd dit ook klinkt, het is nuttig.

Raar, maar waar: als we een filmpje zien waarin een robothond een flinke schop krijgt, gaan onze nekharen recht overeind staan. We vinden het zielig. En dat terwijl het dier bestaat uit moeren en bouten en geen pijn voelt. Een nieuwe, elektronische huid moet daar verandering in brengen; deze reageert op pijn zoals een menselijke huid ook zou doen.

Lees ook:

Verschil

Het team, dat een artikel over de huid publiceerde in het vakblad Advanced Intelligent Systems, paste drie verschillende technologieën toe. De huid bestaat uit een rekbaar materiaal dat zo dun is als een sticker, een coating die vervormt als reactie op hitte, en elektronische geheugencellen die nabootsen hoe ons brein gebeurtenissen kan terughalen.

De artificiële huid kan met deze technologieën pijn opmerken, en weet ook het verschil te maken tussen een vriendelijke aanraking of een hardere aanpak. Net zoals onze huid daartoe in staat is.

Protheses

Voor degenen die zich nu afvragen waarom we robots in vredesnaam pijn zouden laten voelen: er zit hier wel degelijk een voordeel aan. Als bots ‘weten’ wanneer ze schade oplopen, en dit ook doorgeven aan hun baasjes, gaan ze wellicht langer mee.

De onderzoekers noemen nog een andere toepassing; de elektronische huid kan protheses een upgrade geven. Ook zij gaan langer mee als ze aan de gebruiker kunnen laten weten wanneer iets schade toebrengt.

Overigens zijn er nog wel flinke stappen te verrichten voordat de elektronische huid leidt tot slimmere robots en protheses, maar het begin is er.

Bronnen: Advanced Intelligent Systems, New Atlas

Beeld: RMIT University

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!