Robotzwerm verheft schilderen tot een kunst

Laurien Onderwater

15 oktober 2020 15:06

robotzwerm

Amerikaanse onderzoekers gaven een zwerm robotjes de opdracht een groot canvasdoek te beschilderen. Gewoon, omdat het kan.

Samenwerken is vaak de sleutel tot succes. Dat geldt niet alleen voor mensen en dieren, maar ook voor robots. Zo vertelde Ming Cao – hoogleraar netwerken en robotica aan de Rijksuniversiteit Groningen – in een interview met KIJK dat autonome, samenwerkende robots veel meer gedaan kunnen krijgen in een kortere tijd. Coöpererende botjes kunnen bijvoorbeeld worden ingezet in rampgebieden.

Maar robots kunnen samen ook best minder serieuze taken uitvoeren, dacht María Santos van het Georgia Institute of Technology. Ze gaf enkele botjes daarom de opdracht een groot canvasdoek te beschilderen. Koud kunstje voor de zwerm androïden.

Lees ook:

Zwermgedrag

Santos en haar team ontwikkelden een systeem dat een zwerm robots in staat stelt te schilderen. De gebruiker moet aangeven welke delen van het canvas de bots op wieltjes in welke kleuren moeten schilderen. Deze gegevens worden doorgestuurd naar een groep kleine robots die zich allemaal ‘bewust’ zijn van hun huidige locatie, zowel op het canvas als ten opzichte van elkaar.

Door draadloos met elkaar te communiceren, kunnen de apparaten dus bepalen welke individuele robots welke delen van het canvas moeten schilderen om de klus zo efficiënt mogelijk te klaren. Dat schilderwerk gebeurt nu nog niet met echte verf, maar dat zijn de onderzoekers wel van plan. Ze willen elk botje dan uitrusten met verfpatronen in de primaire kleuren.

Het Georgia Institute of Technology- team ziet zelfs een scenario voor zich waarin twee robots hun primaire verfkleuren mengen om zo de gewenste kleur te krijgen. Eigenlijk op dezelfde manier waarop printers kleuren mixen.

Het nut van dit onderzoek? Het toont aan dat de piepkleine Picasso’s in staat zijn om gezamenlijk een schilderij te maken. Geen vergezochte, achterliggende gedachte dus. En dat is voor de verandering ook weleens leuk.

Bronnen: Frontiers in Robotics and AI (paper), Frontiers in Robotics and AI (persbericht), New Atlas

Beeld: M. Santos/Georgia Institute of Technology

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!