Ooit bouwden de Russen de machtige Ekranoplan; een indrukwekkend toestel dat veertien jaar dienst deed. Nu wordt het tijd voor een opvolger.
De Ekranoplan was geen hoogvlieger. Het enorme toestel maakte namelijk gebruik van het grondeffect, waarbij het als het ware op een kussen van lucht boven de aarde of het water zweefde. Het grote voordeel daarvan is dat het heel efficiënt met de brandstof omgaat en dus heel ver kan vliegen. Bovendien is zo’n toestel dat laag boven de golven blijft lastig op te sporen door vijandelijke radarsystemen. Allemaal eigenschappen die ook tegenwoordig nog goed van pas kunnen komen.
Lees ook: Israël verkiest ‘oude’ F-15 boven nieuwe F-35
WIG
De Sovjet-Unie bouwde verschillende soorten types op basis van dit wing-in-ground-effect (WIG). De Lun bijvoorbeeld; bijgenaamd het ‘Kaspische zeemonster’, was 73 meter lang, woog 550 ton en vloog op maximaal vijf meter boven de aarde. Het had een top van 180 km/u en kon beladen met mariniers een afstand van dik 1800 kilometer afleggen. Met zijn zes P-270 Moskit anti-schipraketten kon hij bovendien nog aardig van zich afbijten.
De nieuwe versie gaat de Orlan heten. Het toestel, dat volgens de Russische minister van defensie in 2027 moet gaan vliegen, krijgt grofweg het formaat en de capaciteiten van het oude monster uit de jaren zestig. Het is de bedoeling dat de Orlan de Noordelijke zeeroutes gaat beschermen, maar ook ingezet kan worden voor zoek- en reddingsoperaties. Er staan overigens ook nog wat kleinere monstertjes op de planning, zoals dit hieronder.
Bronnen: Popular Mechanics
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!