Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Overal ter wereld wordt continu gewerkt aan manieren om frontsoldaten effectiever te maken en beter te beschermen. Rusland heeft voor dat laatste een nieuw soort kogelwerend vest ontwikkeld.
Beschoten worden is volgens de mensen die het weten kunnen geen pretje. Maar met een beetje mazzel draag je op dat moment beschermende middelen en heeft de schutter geen al te zwaar kaliber wapen in handen. Het Russische bedrijf Rostec heeft naar eigen zeggen een nieuw soort body armor ontwikkeld dat een kogel uit een .50 machinegeweer kan stoppen.
Ter vergelijking; de meeste bestaande kogelwerende vesten zijn bestand tegen bijvoorbeeld een 7.62×39mm kogel uit een AK-47 of een 5.56x45mm kogel van tungsten-carbide. Een .50 (foto hieronder links) is nogal een maatje groter.
Lees ook:
Landmijnlaarzen
De verbeterde ‘bepantsering’ maakt deel uit van een veel groter project, Sotnik, dat bedoeld is om de Russische infanteriesoldaat geheel in het nieuw te steken. Het toekomstige pak, Ratnik-3, gaat uit 10 subsystemen en 59 afzonderlijke componenten bestaan, waaronder een helm met ingebouwde thermische nachtkijker, geïntegreerde communicatiesystemen, een gasmasker, waterfilter, en een verwarmingssysteem. Het pak is bovendien ‘anti-thermisch’ (het straalt nauwelijks warmte uit waardoor het minder goed te zien is op vijandelijke apparatuur) en heeft een ingebouwde minidrone aan boord die de beelden rechtstreeks naar een schermpje in de helm zendt. Dat alles is dan nog afgezien van landmijnbestendige laarzen, een kunstmatig intelligentie-systeem en stealth-eigenschappen.
UHMWPE
Kortom: een indrukwekkend pakkie… als het allemaal klopt wat er wordt beweerd. Het nieuwe kogelwerende materiaal is dan wel gemaakt van ultra-high-molecular-weight polyethylene (UHMWPE of UHMW), maar zelfs dat zou volgens veel deskundigen niet in staan zijn om een .50 te stoppen. Misschien als een dikke bepantsering op een voertuig, maar niet als een dunne, lichte plaat in een kogelwerend vest waarin een soldaat over het slagveld kan huppelen.
Over een jaartje of vier weten we meer. De Russen willen Ratnik-3 namelijk ergens in 2025 in gebruik gaan nemen.
Bronnen: Popular Mechanics, Task & Purpose
Beeld: Rostec